Başbakana Açık Mektup



 Katılıyorum..

Resme tıklarsanız yazıyı daha rahat okuyabilirsiniz.

Hamursuz

 
Bir önceki postta yazmıştım. Hatice Abla'nın bize hazırladığı o güzel lezzetlerin içinde hamursuz var diye. Bir kaç arkadaşım hamursuzun tarifini isteyince yazmak istedim. Hamursuz aslında bir tür ekmek (bilmeyenler için yazıyorum), hamurunda maya kullanılmıyor sadece. Kahvaltılıklarla, özellikle kızartmalarla harika oluyor. Tabi ki çayla beraber.. Ben aşağıya kendi yaptığım şekilde yazıyorum. Eğer Hatice Abla farklı yaptıysa onu da öğrenip eklerim bir ara..


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un

Yapılışı: Önce bütün sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp çırpıyoruz. Unu (karbonat ve kabartma tozuyla karıştırıp) azar azar ekleyerek yumuşak ama elimize yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğuruyoruz. Hamuru 15-20 dakika dinlendirip unladığımız fırın tepsisine alıyoruz. Yuvarlak ya da oval ekmek şekli verdikten sonra üzerine yoğurt sürüyoruz. Yoğurt sürünce çok güzel kızarıyor. Üzerini istediğimiz gibi süsleyip (susam, haşhaş taneleri, çörekotu serpiştirebilirsiniz) 180 derecede ısıttığımız fırında 40-50 dakika pişiriyoruz.

Hamuru yoğururken içine çekilmemiş haşhaş koyabilirsiniz. Bazen öyle yapıyorum çıtır çıtır çok güzel oluyor..

Dereotlu Poğaça

Ne tembel oldum ben yaa.. Yaz gelmedi ki sıcakları bahane etsek, yok bunaldım, birşey pişirmiyorum, sıcakta fırın mı çalışır ayol? falan-filan desek :)) Ama pişiyor, fotoğraflanıyor tarif yazmaya gelince ben ekrana ekran bana bakıyor-bakışıyoruz..

Hafta sonu gezmedeydim. Evsahibimiz (ablamın görümcesi olur) çok becerikli maşallah. Bu güzelleri hazırlamış bizim için. Masanın resmini çektim ve çok beğendiğim Dereotlu Poğaçanın tarifini aldım. Ben aşağıya bir ölçü yazıyorum tarifi evsahibimiz 2 ölçü yapmış. Misafir sayısına göre ayarlanabilir..

Masada hazır yufkadan kıymalı börek, dereotlu poğaça, zeytinyağlı biber dolması, makarna salatası, karışık kızartma ve hamursuz vardı. Hepsi de birbirinden güzeldi :)) Tatlı olarak ta masada olmayan çilek soslu muhallebi yapmıştı evsahibimiz..


Malzemeler: 
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
2 yumurta (birinin beyazını ayırın üzerine sürmek için)
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım demet dereotu

İç malzemesi: Beyaz peynir

Yapılışı: Un hariç malzemeleri karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yapıyoruz. Hamurdan parçalar koparıp elimizde açıyoruz, peyniri koyup poğaça şekli veriyoruz. Üzerine yumurta akı sürüp 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

♥ Çilekli Pasta ♥

Bu pasta hakkında yazabileceğim tek şey var. Çok güzeldi :)

Malzemeler:
1 kutu pandispanya unu
3 yumurta
8 çorba kaşığı su

Kreması:
Yine Meliha'cığımın Havuçlu Kekinin Kreması

Üzeri ve içine: Bol çilek
Çilekli Bitlisel Jöle

Yapılışı: Pandispanya ununu 3 yumurta ve su ile çırptım. 175 derecede ısıttığım fırında batırdığım kürdan kuru çıkana kadar pişirdim. Kremayı her zamanki gibi  hazırladım bir su bardağı kadarını ayırıp içine kalan kremanın içine minik çilek parçaları ekledim. Pandispanyayı iki parçaya böldüm, kelepçeli kalıbıma alt parçasını yerleştirdim ve şekerli suyla ıslattım. Kalıbın kenarı boyunca ikiye böldüğüm çilekleri dik olarak dizdim. Kremayı döküp üzerine ikinci pandispanya katını yerleştirdim. Ayırdığım kremayı üzerine sürdüm ve boyuna ince dilimlediğim çilekleri üzerine dizdim. Hazırladığım jöleyi üzerine dökerek pastayı tamamladım.

♥ Çilekli Minik Tartlar ♥


Yaşasın yine bahar ve çilek mevsimi :)) Her bahar olduğu gibi yine bu mevsimi minik çilekli tartlarımla kutladım.. Papatyam'dan özeniyorum ne zamandır çilekli tarifler yayınlayıp duruyor.. Daha önce yapmıştım ama yayınlamaya doyamıyorum bu tartları :)

Bu arada ben bu ay çok tembellik ettim farkındayım. Bir kaç hafta önce başparmağıma çatal batmıştı. Batan yer öyle bir şişti ki, nasıl bir ağrı anlatamam. Meğer enfeksiyon kapmış parmağım, ne birşey pişirebildim ne de ağrımdan dolayı tarif paylaşabildim. Dr minik bir kesik atıp içini boşalttı da inanın gözüm açıldı. Neren ağrıyorsa canın orda sözünü yaşadım bir kaç hafta boyunca yani :))


Çilekli tartlarım benim yapmayı da yemeyi de en sevdiğim tatlılardan. Biraz uğraştırıyorlar ama sonuç değiyor bana göre.. Bu sefer kremasını değiştirdim ve Melihacığımın Havuçlu Kekinin kremasını yarım ölçü olarak yaptım. Bu krema muhteşem kızlar ben çok seviyorum..

Malzemeler: 
2 bardak un
150 gram margarin ya da tereyağı (soğuk olacak ve küp küp doğranacak)
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Krema:
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme olmayacak)
3 dolu yemek kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı margarin
1/2 paket krem şanti
1 paket vanilya

Yapılışı: Bütün hamur malzemelerini mutfak robotunda kum gibi olana kadar karıştırdım ve robottan alıp elimle azıcık yoğurdum. Sreçleyip yarım saat buzdolabında dinlendirdim. Krema malzemelerini (krem şanti ve vanilya hariç) karıştırarak pişirdim, soğuttum. Krem şanti ve vanilyayı ekleyip mikserle çırptım. Dinlenen hamuru yarım santim kalınlığında açıp kalıpla kestim ve kalıba yerleştirip 180 derecede ısıttığım fırında pişirdim. Tart kaselerim soğuyunca içlerini kremayla doldurdum. Çilekleri ince ince dilimledim (saplarını koparmadan) Hazırladığım çilekli bitkisel jöleye bulayarak tartlarımın üzerine yerleştirdim.

Basit Bir Kek Tarifi

Son zamanlarda sık sık yaptığım bir kek bu. Çok seviyorum kolay, evde her zaman bulunan malzemelerle yapılan bu tür kekleri. Anne kurabiyesi gibi, evde ne varsa koyun içine, misler gibi koksun mutfağınız, eviniz. Üzümlüsünü de canım istiyor sanki.. Havalar çok ısınmadan bir ara yapmalı. Malum yazın daha çok sütlü soğuk tatlılar yeniyor, kekler, kurabiyeler daha çok kışa, serin havalara yakışıyor..

Tek püf noktası var kekimizin (komşumdan öğrendim). Unu koyarken cimri davranın biraz, öyle çırpma kabından zar zor değil, kolayca aksın hamurunuz kalıba. Kekin lezzetini inanın çok etkiliyor..

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
1 portakal kabuğu rendesi

Yapılışı: Önce fırınımı 170 derecede ısınmaya bıraktım. Yumurtaları şekerle birlikte krema kıvamına gelene ve şeker eriyene kadar çırptım. Portakal suyu, kabuğunun rendesi ve sıvı yağı ekledim. Unu, kabartma tozu ve vanilyayla birlikte elekten geçirdim. Sıvı karışıma ekleyerek çırptım. Yağlayıp unladığım kalıba hamurun yarısını döktüm. Kalan hamura kakaoyu ekleyerek tekrar çırptım ve beyaz hamurun üzerine döktüm. Isınmış fırınımda 45-50 dakika pişirdim. İlk 20 dakika fırının kapağını açmıyorum hiç. Kürdan testi yaptım ve pişmiş kekimi kapattığım fırında ılınıncaya kadar beklettim.

Sanırım bu yüzden kalıba yapışma ve parçalanma sorunu yaşamadım. Aceleciliğim yüzünden sık sık başıma gelir de :))