Bademli Kıtır Pasta

Bugünlük fotoğrafları ekliyorum. Çünkü tarif evde kaldı :))

Demiştim dün, bugün tarifi getirdim. Adı çıtır değil kıtırmış bu arada :))
Sizlerle paylaşmak için sabırsızlandığım bir pasta tarifi bu. Çok değişik, çok lezzetli..  Hele kreması o kadar güzel ki.. Kremayı mutlaka denemenizi isterim. Farklı pastalarda kullanılabilir. Benim gibi bademi seviyorsanız mutlaka deneyin derim. Evet çok pratik bir tatlı değil ama inanın uğraşmaya değer..

Işıl Sözer ve Berna Gürşen'in Butik Pastacılık adlı kitabından denedim.

Malzemeler
Bademli Bisküvi tabanı için:
170 gram kavrulmamış badem
90 gram pudra şekeri
37 gram un
5 yumurta akı
150 gram toz şeker

Beyaz çikolatalı pastacı kreması için:
420 ml süt
2 yumurta sarısı
50 gram toz şeker
30 gram mısır nişastası
30 gram tereyağı
150 gram beyaz çikolata

Süslemek için:
100 gram bitter çikolata
120 ml krema
Rendelemek için beyaz çikolata

Hazırlanışı: Fırını 160 derecede ısınmaya bıraktım. 30 santimlik kelepçeli kek kalıbıma yağlı kağıt keserek yerleştirdim. Bademleri pudra şekeriyle birlikte robottan geçirdim. Unu karıştırdım. Yumurta aklarını köpük haline gelene kadar çırptım. Yavaş yavaş şekeri ekledim iyice çırptım. Bademli malzemeyi katarak spatula ile akları söndürmeden karıştırdım. Karşımın yarısını kalıba döktüm ve 20-25 dakika üzeri kızarıp sertleşene kadar pişirdim. Diğer karışımı da aynı şekilde pişirdim. Tel ızgara üzerinde soğuttum. Sert bir pasta katı oluyor..

Krema için sütü küçük bir sos tenceresine aldım kaynayana kadar ısıttım. Yumurta sarılarını şekerle ve nişastayla karıştırdım,sıcak sütü yavaş yavaş bu karışıma ekledim. Ocağa alıp koyulaşana kadar pişirdim. Ocağı kapatıp küçük doğradığım beyaz çikolata ve tereyağını ekledim. Soğuyana kadar beklettim.

Şimdi pastamızı birleştirme zamanı.. Pasta katının birinin üzerine kremanın yarısını sürdüm. Üzerine diğer katı koydum, kalan kremayla kapladım. Süslemek için kremayı ısıttım, bitter çikolatayı ekleyip erittim. Biraz soğuyup hafif katılaşınca ganajı kremanın üzerine sürdüm ve beyaz çikolata rendesiyle son dokunuşu yaptım..

Yaptığınız gün yerseniz kıtır bir pasta oluyor ama buzdolabında bekletebilirseniz yumuşuyor. Bana kalırsa her hali güzel..

Kumquat (Kamkat) Reçeli

Merhaba..
Fotoğraf netten alıntıdır. Bu da neymiş derseniz tık tık..

Sizlere reçel getirdim bugün.. Marketlerde görmüşsünüzdür belki bu minik minyatür portakalları. Kumquat'mış adı. Kabuğuyla yeniyormuş (annem yedi, güzelmiş öyle dedi) Ben reçelini yaptım, nette küçük bir arama yaptım, hoşuma giden bu tarifi denemeye karar verdim. Güzel oldu ben sevdim.. Denemek için bir kase (150 gr) aldım. Yine yapıcam galiba, çok şirinler baksanıza :)


Malzemeler:
150 gram kumquat
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su

Yapılışı: Meyveleri yıkadım, boyuna ikiye ayırdım ve çekirdeklerini sivri uçlu bir bıçakla çıkardım. Küçük bir tencereye alıp üzerine 2 bardak su koydum. Bir gece beklettim. Ertesi gün üzerine bir bardak şeker koydum ve reçel kıvamını alana kadar orta ateşte pişirdim. Sonuç bu..

Çikolata Şelalesi


Sevgili Meliha'cığımdan tarifini alıp yaptığım nefis Çikolata Şelalesini paylaşıyorum sizlerle. Eğer yapmadıysanız hiç durmayın derim. Tarifini aynen kopyaladım canım.

Fotoğraflar ikinci denemeden, ilkinde çikolata daha sıvıydı sanırım bunları fazla pişirmişim. Ama yine de nefis oldular..

Malzemeler:
2 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
1 türk kahve fincanı un
75 gr tereyağ  veya (margarin)
120 gr bitter çikolata
pudra şekeri

Hazırlanışı: Önce kullanacağımız kapları ( ben küçük sufle kaplarında yaptım ) margarinle yağlıyoruz ve üzerinede pudra şekeri veya un serpiyoruz ve dolaba kaldırıyoruz. Kapları çok iyi yağlayıp,un veya pudra şekeri serpmek gerekiyor yoksa kekimiz kabından çıkmaz ve parçalanır.Daha sonra margarin ve çikolatayı cezvede birlikte eritiyoruz.Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpiyoruz ve unuda ilave edip tekrar çırpıyoruz.Ilıyan  çikolata ve margarinide ilave edip takrar yavaşça karıştırıyoruz ve dolaptan kapları çıkarıp karışımı döküyoruz. Önceden  180  derecede ısıtılmış fırında 10 dakika tutup çıkarıyoruz.Fırında fazla kalırsa içi akışkan olmuyor.Fırınına göre bu süre 8 veya 9 dakikada olabilir.( Öncelikle sadece 1 tanesini pişirip en uygun süreyi bulabiliriz)  Fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika bekleyip sonra ters çevirerek çıkartıyoruz ve isteğe göre üzerine pudra şekeri serpilebilir  veya dondurmayla birlikte (tatlı sıcak olmalı ) servis edilir. İçinden çikolata akan nefiss bir tatlı..
Afiyet olsun.
Teşekkürler canım, bu güzel tatlıyı bizlerle paylaştığın için..

Krem Şantili Lokumlu Kurabiye


Sizlere bugüne kadar tadına baktığım en nefis kurabiyelerden birinin tarifini getirdim bugün. Gerçekten o kadar güzel, okadar lezzetli ki.. Çıtır çıtır, bol tarçınlı az şekerli ve ortasında yumuşacık lokumla müthiş bir tadı var.
Amcamın kızı yapı getirmiş dün, uzun zamandır tarifi arkadaşından alıp bana vermesini bekliyordum. Çok övmüştü çünkü, merak ediyordum. Nette benzer tarifler olsa da bunun aynısını bulamadım, bu yüzden de paylaşmak istedim sizlerle..
Kapış kapış yendiği için ancak iki-üç tanesini kurtarıp fotoğrafını çekebildim :))



Malzemeler: 
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 paket vanilya
1 paket krem şanti
Aldığı kadar un

İçine: Minik kuş lokumları (kuzen güllü ve sade kullanmış)

Üzerine:
1 su bardağı pudra şekeri
1 çorba kaşığı tarçın

Yapılışı: Yağları elimizle bir güzel karıştırıyoruz. Krem şantiyi (toz olarak), vanilyayı ekliyoruz ve alabildiği kadar unla yoğuruyoruz. 10-15 dakika dinlendirdiğimiz hamurumuzdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Elimizle biraz açıp içine bir güllü, bir de sade lokum koyup kapatıyoruz. 175 derecede ısıttığımız fırında pembeleşene kadar 30-40 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız kurabiyeleri pudra şekeri+tarçın ikilisine bulayıp afiyetle yiyoruz.

Lazanya

Bir önceki yazımda bahsetmiştim evde lazanya yaptım diye. Eğer hamur yoğurmayı ve açmayı biliyorsanız ve zamanınız varsa tavsiye ederim. Çünkü hazır lazanya yapraklarında bu lezzet kesinlikle yok. Bazı yapılış aşamalarını fotoğrafladım. Diğer aşamaları zaten biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum.

Fotoğraflar çok net değil bu da mutfağımın hiç günışığı almamasından kaynaklanıyor.

Aşağıda saydığım malzemeler dikdörgen bir borcama tam geldi. Ama eğer büyük kare borcamda yapmak isterseniz hamur malzemelerine birer tane daha ekleyin lütfen.  Öncelikle malzemeler:

Hamur için:
2 yumurta
2 çorba kaşığı soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz
Mantı hamuru sertliğinde olacak kadar un

Beşamel sos için benim belli bir ölçüm yok. Tamamen göz kararı yapıyorum.

İç malzemesi: 300 gram kıyma
1 kuru soğan
2yeşil biber
2 domates
tuz, karabiber, kırmızı biber..
1 su bardağı kaşar rendesi

Yapılışı: Yumurtaları, suyu ve tuzu yoğurma kabına alıp karıştırdım. Un ekleyerek sertçe bir hamur yoğurdum. Nemli beze sarıp beşamel sosu ve kıymalı sosu hazırlayana kadar dinlendirdim. Beşamel için, unu biraz tereyağıyla kavurdum, süt ekleyerek boza kıvamında bir sos olana kadar pişirdim. Tuz ve karabiberle tatlandırdım. Kıymayı kavurdum, ince doğradığım soğan ve biberleri ekledim ve onları da kavurdum. Rendelenmiş domatesi koydum, tuz ve biberleri ekledim, suyunu çekene kadar pişirdim.
Hamuru iki parçaya böldüm, önce merdaneyle sonra oklayavla mantı hamurundan ince açtım. Tırtıklı hamur ruletiyle resimdeki gibi dikdörtgen şeklinde kestim. Temiz bir mutfak bezinin üzerinde hafifçe kuruttum. Bu arada büyükçe bir tencerede tuzlu su kaynattım. Hamurları iki parti halinde pişirdim ve süzgece aldım. Borcamı tabanını yağladım, 2 hamur yanyana, üzerine beşamel sos ve kıymalı sos şeklinde dizerek malzemeler bitene kadar bu şekilde dizdim. En üste kalan beşamel sosu döktüm bolca. 220 derecede ısınmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirdim. Son on dakikada üzerine kaşar kaşar rendesini serpiştirdim ve kaşarlar eriyip kızarana kadar fırında tuttum.

Bera'nın 2. Doğumgünü

Bizim minik karabiber 2. yaşına bastı teyzeleri.. Cumartesi günü kutladık yavrunun doğumgününü.
Annesi geçen yıl yaptığımdan farklı şeker hamursuz istedi ama yine duramadım, Beroşun çok sevdiği Pepee'yi konduruverdim üzerine. İçi portakallı pandispanya, çikolatalı pastacı kreması, muz ve antepfıstıklıydı. Tam bir yıldır böyle pasta yapmamışım ve zorlandım, o üzerindeki yeşil kısmı kaç kere bozdum yaptım hatırlamıyorum :) Ayrıca evet Pepee'miz tek e'li oldu :) Şapkaya sığdıramadım ikinci e'yi..

Pastanın görünüşü:

Burada da Beroş kalite kontrolü yapıyor, çok tatlıydı kremaları yalarken  :))

Bugünlerde, fi tarihinde ablamdan tarifi alıp ta yapacağımı yazdığım ev yapımı nefis bir lazanya tarifi de gelecek kızlar.