Lazanya

Bir önceki yazımda bahsetmiştim evde lazanya yaptım diye. Eğer hamur yoğurmayı ve açmayı biliyorsanız ve zamanınız varsa tavsiye ederim. Çünkü hazır lazanya yapraklarında bu lezzet kesinlikle yok. Bazı yapılış aşamalarını fotoğrafladım. Diğer aşamaları zaten biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum.

Fotoğraflar çok net değil bu da mutfağımın hiç günışığı almamasından kaynaklanıyor.

Aşağıda saydığım malzemeler dikdörgen bir borcama tam geldi. Ama eğer büyük kare borcamda yapmak isterseniz hamur malzemelerine birer tane daha ekleyin lütfen.  Öncelikle malzemeler:

Hamur için:
2 yumurta
2 çorba kaşığı soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz
Mantı hamuru sertliğinde olacak kadar un

Beşamel sos için benim belli bir ölçüm yok. Tamamen göz kararı yapıyorum.

İç malzemesi: 300 gram kıyma
1 kuru soğan
2yeşil biber
2 domates
tuz, karabiber, kırmızı biber..
1 su bardağı kaşar rendesi

Yapılışı: Yumurtaları, suyu ve tuzu yoğurma kabına alıp karıştırdım. Un ekleyerek sertçe bir hamur yoğurdum. Nemli beze sarıp beşamel sosu ve kıymalı sosu hazırlayana kadar dinlendirdim. Beşamel için, unu biraz tereyağıyla kavurdum, süt ekleyerek boza kıvamında bir sos olana kadar pişirdim. Tuz ve karabiberle tatlandırdım. Kıymayı kavurdum, ince doğradığım soğan ve biberleri ekledim ve onları da kavurdum. Rendelenmiş domatesi koydum, tuz ve biberleri ekledim, suyunu çekene kadar pişirdim.
Hamuru iki parçaya böldüm, önce merdaneyle sonra oklayavla mantı hamurundan ince açtım. Tırtıklı hamur ruletiyle resimdeki gibi dikdörtgen şeklinde kestim. Temiz bir mutfak bezinin üzerinde hafifçe kuruttum. Bu arada büyükçe bir tencerede tuzlu su kaynattım. Hamurları iki parti halinde pişirdim ve süzgece aldım. Borcamı tabanını yağladım, 2 hamur yanyana, üzerine beşamel sos ve kıymalı sos şeklinde dizerek malzemeler bitene kadar bu şekilde dizdim. En üste kalan beşamel sosu döktüm bolca. 220 derecede ısınmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirdim. Son on dakikada üzerine kaşar kaşar rendesini serpiştirdim ve kaşarlar eriyip kızarana kadar fırında tuttum.

19 yorum:

reyhan kokulu mutfağım said...
February 10, 2012 at 5:16 AM

ben çok beğendim evde makarna kesmek oluyor da lazanya neden olmasın
ellerine emeklerine sağlık..

Serap said...
February 10, 2012 at 5:18 AM

Nefiss görünüyor. Miss gibi emek ve sağlık kokuyor. Ellerinize sağlık.

YEMEK SEVDAM (ELİF) said...
February 10, 2012 at 5:25 AM

Gerçekten evde yapılmışı gibisi yok, öyle nefis görünüyor ki, ellerine sağlık canım. Sevgiler...

Unknown said...
February 10, 2012 at 5:28 AM

Offfff canısı bu ne aklımı başımdan
aldın ellerine sağlık hayırlı cuma
lar diliyor öpüyorum.

SULTANLARIN DÜNYASI said...
February 10, 2012 at 6:03 AM

hayırlı cumalar canım ...hiç kendim yapmayı denemedim, hep hazır kullandım lazanyayı.ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor. bende mutlaka deniycem

sarımutfak-hande said...
February 10, 2012 at 6:15 AM

maşallah hamaratım nefis olmuş ellerine sağlık
bamyayı sormuşsun eskiden bizimde kararırdı sert olurdu şimdi tarifte yazdığım usul koyuyorum derin dondurucuya tazecik yaz bamyası gibi oluyor tavsiye ederim
sevgiler...

Canan Demirbağ said...
February 10, 2012 at 7:04 AM

harika gözüküyor,ellerinize sağlık:))

mutfagabuyrun said...
February 10, 2012 at 7:24 AM

ne güzel resimlemişsin canım.ellerine sağlık.sevgiler.

lezzettabağı said...
February 10, 2012 at 7:44 AM

Misket limonu can evimden vurdun beni kaç zamandır evde böyle ellerimle hazırlasam yesem diye türküsünü çağırırken oldu mu bu şimdi.. bu hafta sağolsun işler pek bir yoğundu geç satlerde bankadan çıkınca da zaten bende yapacak hal kalmıyor kii hafta sonu desen herbiri bir yerimden sündürüyor(bunlar annemler, kızlar ve torun , eşim garibimi hiç saymıyorum.). Eşim dün bana canım istiyor diye hazır lazanya alıp getirmiş bakalım ne zamana kısmet olur pişiririz.Güzellikler içinde geçsin hafta sonun.

durutarifler said...
February 10, 2012 at 8:02 AM

Müthiş bir tarif.
Ne denilebilir
Mutlaka denenecek
Ellerine sağlık
İyi hafta sonları

fatosun mutfagından... said...
February 10, 2012 at 8:03 AM

lazanyayı ailecek seviyoruz..hep hazır alıyorudm..ama geniş bir zamanımda denemek isterim..elleirne sağlık canım..sevgielr

Anonymous said...
February 10, 2012 at 8:50 AM

Evde makarna yapmak gibi sanırım. Lazanyayı seven biri oldum bir kaç tarifle. Evde de yapabilirim umarım. Tabii küçük oğlum müsaade ederse :) Ellerinize sağlık.

MUTFAKISTAN said...
February 10, 2012 at 10:42 AM

IYI FIKIR EVDE HAZIRLAMAK
ELLERINE SAGLIK COK GUZEL OLMUS
SEVGILER

Unknown said...
February 10, 2012 at 11:22 AM

Bu akşam karnıbahar yaptım.Hiç aram iyi değil ama çocuklar yesin diye,yer gibi göründüm ama şu anda fena halde açım..
O tepsiyi uzanıp almak ve dalmak istiyorum.
Harrika görünüyor harika..:))
O güzel ellerine sağlık canıııııım..
Öpüyorum.

anne eli gibi said...
February 11, 2012 at 4:43 AM

bizim evde lazanya çok sevilir ama hep hazır hamurla yapıyorum birde kendim denesem fena olmaz sanırım..
ellerine sağlık canım...

ihlamurcum said...
February 11, 2012 at 7:33 AM

Bende makarna ve lazanyayı kendim açarım da, ben hamura çok az sirkede koyarım. Ellerinize sağlık

Baharcicegi said...
February 11, 2012 at 2:10 PM

kendi ellerinle yapinca tabiki lezzetide bir okadar artmistir,nefis görünüyor ellerine saglik canim

Zehra Gürgen said...
February 12, 2012 at 4:49 AM

Hülya lazanya canavarları olan bu evde bu fotoğrafları açmak tehlike yarattı!!
Evde lazanya yapmamıştım.Bir ara tembelliği bırakıp ben de lazanya açayım.Senin tarifi deneyeceğim canım.
sevgiler
ellerine sağlık

Birkaselezzet blogspot.com said...
February 13, 2012 at 8:45 AM

mmmmm mis canım
ellerine sağlık
:))))