Bayram Tatlısı-Dilber Dudağı :)
By Unknown
on |
Hayatımda ilk kez böyle bir tatlı yaptım ben :) Yani baklava hamuru gibi hazırlanan, onun gibi açılan demek istiyorum. Bu bayram iki kere yaptık, ilkini annem hazırladı yalnızca açma ve kesme aşamalarında yardım ettim. İkincisi tamamen benim eserim. Yani fotoğraflarda gördükleriniz.. Baklava denince çekiniriz ya zor, açması uğraştırıcı diye. Bu tatlı kolayca açılıyor ve hazırlanıyor. Başlıkta da yazdığı gibi adı Dilber Dudağı ama benimkiler Bülent Ersoy dudağı oldular :)) Biraz abartılı kabardılar da :)
Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Açmak için buğday nişastası
Üzerine:
200 gram tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
İç Malzemesi: 2 su bardağı kadar iri dövülmüş ceviz içi
Şerbeti:
4 bardak şeker
3,5 bardak su
Yarım limon
Yapılışı: Hamur için bütün malzemeleri karıştırıp azar azar un ekleyerek yumuşak ama elime yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğurdum. Yarım saat dinlendirdim. Dinlenen hamurdan 40 tane beze hazırladım. Yirmi tanesini pasta tabağı büyüklüğünde açtım aralarına nişasta serptim. Diğer yirmi taneyi de aynı şekilde hazırladım. Merdaneyle büyüterek hamurları açtım. Tersyüz etmeyi unutmadım tabi. Çünkü yalnızca üstten açarsanız en alttaki hamurlar büyümüyor. 2-3 mm kalınlığına gelince uygun bir kalıpla (benim kurabiye kalıbım küçüktü, demlik kapağı kullandım) yuvarlaklar kestim. Her yuvarlağın içine ceviz koyup poğaça gibi kapattım -çok bastırmıyoruz- tepsiye sıraladım. Erittiğim tereyağını sıvıyağla karıştırıp tatlıların üzerine döktüm ve 180 derecede ısıttığım fırında iyice kızarıncaya kadar pişirdim. Bu arada şerbet malzemelerin kaynatıp hafif koyu kıvamda şerbetimi hazırladım. Pişen ve soğuyan tatlıların üzerine sıcak -ama kaynar olmayan- şerbeti ezdirip çekmesini bekledim.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
21 yorum:
Süper görünüyor, ellerine sağlık canım. Hemen denemek istiyorum.
Nefis olmuş hani bana:)))Ellerine
sağlık canım öpüyorum...
her ikinizinde ellerine kollarına sağlık çok güzel olmuşlar
Ooo canım hakikaten tebrik ediyorum çünkü bunlar rahmetli annemden duyduğum kadarıyla çok eski Osmanlı tatlıları. Annem bana 'anneanneniz dilber dudağı açardı, çok da güzel yaparmış yani eski kadınların yaptığı zor zor işler zahmetli şeyler...tekrar tebrikler afiyet olsun
Ellerinize emklerinize saglik.
Misketiimon'um şöyle benim tabağı okkalıca doldur, bakayım tadına diyeyim nasıl olmuş sana..Yok yok 1 tabakla anlayamam sen tepsiyi ver bana:))
Annenizinve sizin ellerinize sağlık.Elde açılan hamurun tadıda zevkide bir başka..Nefis olmuşlar...Afiyetler olsun.
kıhkıhkıh Bülent Ersoy diyince bi acaba yemesem mi diye düşünecek olsam da yerim ben bunları bee:))
Ellerine sağlık anne kız :)
iştahım kabardı elinize sağlık
sevgiler
Görüntü çok güzel,denemeye değer..
ellerine sağlık canım,
sevgiler.
görüntü mükemmel...
ellerinize sağlık...
Çok nefis görünüyor. Ellerine emeklerine sağlık. Sevgiler.
Hay MaşAllah Hülyacım:)
Nasıl da çıtır nasıl da güzel gözüküyor.
Bir sonraki bayrama sana mı gelsem nedir:)
Şifa olsun inşAllah..
Muhabbetle..
mmmmm nefis görünüyor,ellerine sağlık...
Yapamam, ama çokkkk güzel yerim :)
Bülent ersoy dudagi
Az gülmedim hülyacim nerdende aklina geldi dogru bir saptama olmus
citir citir incecik ne güzel acmissin ellerine saglik Hülyacim
Bu kadar güzel tatlı yapan kadayıfı yapmaz mı hiç,ellerine sağlık canım dilber dudağı enfes görünüyor....
Kadayıfın püf noktasını sormuşsun şöyle izah edeyim; önce üzerine sıvı yağ gezdirerek didikleyeceksin bu normal tepside yapılan dilimlenen kadayıf için ...sonra çok sıskı bir şekilde tepsiye bastıracaksın...hatta maden suyu şişesi ile üzerine bastırabilirsin...araya cevizli içini koyup diğer katı da aynı şekilde bastırıp incelene kadar bastıracaksın...sonra iyice kızarması gerekir...şerbeti önceden kaynatıp soğutacaksın...kadayıf kızardıktan sonra fırından çıkarıp ılınıncaya kadar bekleyeceksin,sonra şerbetini bol dökeceksin...özelliği püf nokları bunlar canım,kolay gelsin...
Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Sevgiler.
Hülyacım senin ve annenin ellerinize sağlık, tarifinizi deneyeceğim.
Bütün aileye en güzel bayramlar geçirmenizi diliyorum,
Sevgiler, Pırıl
Hülya'cığım bloğunu güncellemiyorsun diye seni takipten vazgeçmiştim ama bu arkadaşlığımızdan vazgeçtiğim anlamına gelmez asla...(öyle olan tüm blogları takipten çıkartmıştım bir ara yani yanlış anlama) özleniyorsun bil arkadaşım, umarım dönersin bloğuna. Sevgilerimi bıraktım. :)
Post a Comment