Şam Tatlısı

Geçtiğimiz hafta hayırlı bir iş için İskenderun'daydık. Ablamın oğlunu nişanladık geldik. O taraflara giden varsa bilirler mutfağı çok zengin ve lezzetlidir. Oruk, Hatay usulü lahmacun, sürk, humus, tepsi ve kağıt kebabı, çeşitli mezeler, Tabi ki hastası olduğum Künefe, Çıtır Kabak Tatlısı.. Bugün sizlerle paylaşacağım tatlı da yine o taraflardan.. Şam tatlısı yeni gelinimizin ablasının tarifi. Hafta sonu akraba günümüz için yaptım. İçinde ne yağ ne de yumurta var. Çok hafif ve lezzetli bir tatlı. Taze taze sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler: 
500 gram irmik
3/4 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı karbonat (üzerine birkaç damla limon sıktım)
2-3 çorba kaşığı pekmez
Süslemek için fıstık ya da badem
Şerbeti:
3,5 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon

Yapılışı: Bu tatlıda şerbet soğuk olacağı için önce şerbeti kaynattım. Soğumaya bıraktım. Fırınımı 180 dereceye ayarladım. Pekmezin yarısını büyük kare borcamın tabanına sürdüm. Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurdum ve borcama yaydım. Kalan pekmezi hamurun üzerine sürdüm. Bademle süsledim ve ısınmış fırında 35-40 dakika iyice kızarıncaya kadar pişirdim. Fırından aldıktan sonra birkaç dakika dinlendirdim ve şerbetini döktüm. Bir gece dinlenince daha lezzetli oluyor.






13 yorum:

Güloanne Mutfakta Gülten said...
February 10, 2014 at 12:54 AM

Nefis görünüyor.Çok sevdiğim ama hiç cesaret edemediğim bir tatlı.Bugünlerde bir çok bloglarda görüyorum.Ellerine sağlık.Tarif yerinden olduğu için tarifi aldım.deneyeyim bari

eminece tarifleri said...
February 10, 2014 at 1:04 AM

ellerine sağlık canım nefis görünüyor.

Derya Sezgin said...
February 10, 2014 at 1:29 AM

Çok severim Hülyam ellerine sağlık sevgiler...

bücürükveben said...
February 10, 2014 at 2:28 AM

Hülyacığım, öncelikle tebrikler, Allah tamamına erdirsin, mutlu olsunlar...inşallah tatlı harika görünüyor..eline sağlık
sevgiler

Serap said...
February 10, 2014 at 3:53 AM

Ellerinize sağlık. Nefiiss görünüyor.

Hülya Aydoğan said...
February 10, 2014 at 5:11 AM

Güloanne'cim, Emine'cim, Deryacım, Müjde Ablacım, Serap'cım hepinize çok teşekkürler..

mutfagabuyrun said...
February 10, 2014 at 9:00 AM

olsada yesem dedim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

MUTFAKISTAN said...
February 10, 2014 at 11:45 AM

Hayirli olsun tebrikler
Iskenderuna her yil giderim kardesim yasiyor insanlari komsuluklari ikramlari mukemmeldir hele yemekleri super
Tatli cok guzel gorunuyor elinize saglik sevgiler

Ozgul Misirli said...
February 10, 2014 at 11:55 AM
This comment has been removed by the author.
Ozgul Misirli said...
February 10, 2014 at 11:56 AM

Bayilirim sam tatlisina ne zaman yapsam seyyar saticilarinin tatlisina benzetemedim :( cok nefis gorunuyor ellerine saglik canim kucak dolusu sevgilerimi biraktim :)

www.ozguluntarifleri.com

Aybike Ceylan said...
February 10, 2014 at 5:10 PM

Harika gorunuyor, ellerine saglik.

Selam ve sevgiler...

Zeynep Aygün said...
February 12, 2014 at 11:56 AM

off off Şambaliye bayılırımm:)Ama pekmezli hiç dnemedim..üstünün ve altının iyi kızarmasını sağlıyor galiba değil mi??Öyleyse bundan sonra ben de pekmezli yapacağım:)Sevgilerimle..

Vişnap Macide said...
February 13, 2014 at 4:15 AM

Oyyy oyyyy ben bunu görmemişim şambali bayılırım canımmm ellerine sağlık olsun şambali ve de mercimek köftesi yapılacaklar listesine aldım bile afiyetler olsun tatlım...