Harika Şekerpare


Sevgili Yeşim'in bloğunda görüp bayıldığım ve kesinlikle yapmadan rahat duramayacağımı bildiğim şekerpareler. Başlıkta harika yazdım çünkü gerçekten de harika bunlar. Şekerpareleri görür görmez bayramda yapacağım tatlıyı buldum demiştim. Bizlerle böyle güzel bir tatlı tarifi paylaştığın için teşekkürler Yeşim. Bayramda mutlaka yapın ve gururla ikram edin misafirlerinize. Ben öyle yapacağım çünkü :)
Tarifi birebir noktasıyla virgülüyle uyguladım. Parmak tatlısı yapmadım yuvarlak ve oval şekerpareler yaptım. Bir dahaki sefere yaptığımda parmak tatlısını da yapacağım. Yalnız un miktarı az geldi 3-3,5 bardak kadar un koydum. Yani kulak memesi ölçüsünde olana kadar un ekledim. Tekrar yazmak yerine tembellik edip Yeşimin tarifini kopyalıyorum :))

Malzemeler:
125 gr oda ısısında yumuşak tereyağı (mutlaka tereyağı kullanın.1.püf noktası)
1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
2 yumurta (1 tane sarısı üstlerine)
1 çay kaşığı karbonat(paket kabartma tozu kullanmayın .karbonatla daha güzel renk alıp kızarmasını sağlıyor)
1 çimdik tuz
yaklaşık 2,5 su bardağı un (elemeyi unutmayın)

şerbeti:
4 bardak şeker
5 bardak su
1/4 limon suyu

Kaynatıp hafif kıvamlı br şerbet yapın ılık olsun.
10-15 tane tuzsuz badem

Derin bir kabın içine pudra şekeri,yağları ve yumurtaları koyup mikserle bembeyaz oluncaya dek iyice çırpın.(2. püf noktası) İyice çırpılan malzemelere tuzu-karbonatı ilave edip karıştırın ve yavaş yavaş un ilave ederek kontrollü bir şekilde hamuru yoğurun. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olucak. Elinizle hamuru ezdiğinizde kıyır kıyır bir kıvam aldığını gördüğünüzde hamur olmuştur. Şimdi dilerseniz benim yaptığım gibi hamuru 3 eşit bezeye ayırıp: veya resimdeki gibi oval şekil verip üzerine yumurta sarısı sürüp çatal ile hafif derin çizgi çekerek tepsiye dizin. Önceden ııtılmış fırında 180'de tatlılar nar gibi kızarana dek pişirin.(3. püf noktası mutlaka tatlılar çok güzel kızarmalı beyaz kalmamalı yoksa şerbetlendiğinde hamurumsu bir tadı olur) Fırından alınca ilk sıcaklığı çıkar çıkmaz ılık şerbeti kepçe ile üstlerine dökün. Dinlenmeye bırakın.arada 1 veya 2 kez tatlıları ters yüz edebilirsiniz. Tavsiyem tatlıyı sabahtan yapıp akşam iftara dek dinlendirin. Dinledikçe tadı enfes oluyor.

Kadir Gecemiz kutlu olsun..



21 yorum:

Hayatın Tatları said...
August 26, 2011 at 1:13 AM

GERÇEKTEN DE HARİKA BENDE YAPTIM...

evcilik said...
August 26, 2011 at 2:01 AM

Süper olmuşlar,ellerine sağlık..Güya şerbetli tatlılardan yana değildim ama bunları görünce anladım ki ben tatlıyı çok seviyorum ve gördüğüm en güzel şekerpareler diyebilirim...
İlk fırsatta deneyeceğim,teşekkürler,sevgiler..

nesrin said...
August 26, 2011 at 5:21 AM

Ellerine saglik, nefis görünüyor. Kadir gecen mubarek olsun, sevgiler...

sevda said...
August 26, 2011 at 5:45 AM

nefis olmuş canım.resşm bile nasılda cezbediyor.ellerine sağlık.hayırlı kandiller diliyorum.

PAPATYA PRENSES said...
August 26, 2011 at 6:04 AM

tatlılar tatlılar tatlılar.. Allah bizi tatlıdan eksik etmesin ne diyeyim:)))

çok nefis görünüyor çok.ellerine sağlık ablacım.

hayırlı kandiller..

yeşim said...
August 26, 2011 at 6:43 AM

eline sağlık canım.beğenmene çok memnun oldum.şifa olsun.
kadir geceni kutlarım.dualarınız kabul ibadetleriniz makbul olsun inşallah.sevgilerimle...

Hayat Cafe said...
August 26, 2011 at 7:01 AM

Görür görmez kesinlikle bu tarifi denemeliyim demiştim ve en kısa zamandada yapacağım inşallah..
Çok güzel görünüyorlar canım benim..
Elleirne sağlık.

derya said...
August 26, 2011 at 9:15 AM

Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır. Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz. Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın

sevimin sayfasi said...
August 26, 2011 at 10:43 AM

GUNESIN GUZEL YUZU YUREGINE DOKUNSUN, KABUSLAR SENDEN UZAKTA, MELEKLER BAS UCUNDA DURSUN. GUNES OYLE GECEYE DOGSUN KI, DUALARIN KABUL, KANDILIN MUBAREK OLSUN.

zeymuran said...
August 27, 2011 at 4:38 AM

ellerıne sağlık canım,harika

yemekbiraşk said...
August 27, 2011 at 9:15 AM

hayırlı bayramlar diliyorum
sevgilerimle..

MAVİ TUTKU said...
August 28, 2011 at 7:50 AM

Görünce ağzım sulandı desem inanırmısınız.:)

Mübarek olsun...

Hülya said...
August 28, 2011 at 12:16 PM

Haklısın Şulecim, artık favori şekerpare tarifim bu..

İjlal'cim, bende senin gibiyim canım :)) Güzel yorumun için teşekkürler..

Hülya said...
August 28, 2011 at 12:18 PM

Nesrincim, teşekkürler canım..

Sevdacım, teşekkürler canım. Sana da..

Hülya said...
August 28, 2011 at 12:19 PM

Amin Papatyam, sağol tatlım benim, hepimize inşallah..

Yeşim'cim, beğenilmeyecek gibi değil ki. Senin ellerine gönlüne sağlık canım. Sevgiler..

Hülya said...
August 28, 2011 at 12:21 PM

Melihacım canım, bende senin gibi düşündüm görünce, mutlaka yapmalısın.. Sevgiler tatlım..

Deryacım, amin canım..

Hülya said...
August 28, 2011 at 12:22 PM

Sevimcim teşekkürler canım, amin..

Zeymurancım, teşekkürler..

Hülya said...
August 28, 2011 at 12:24 PM

Yemekbiraşkcım, sana da canım..

Sevgili Mavi Tutku, amacım bu zaten :) Size de..

ŞÜKRAN said...
September 7, 2011 at 12:48 AM

Ohhh iyi yapmışsın eline sağlık ne de güzel görünüyorlar olsaydı da şu an içtiğim kahvenin yanına eşlik etselerdi.. kocaman öptüm..

sarımutfak-hande said...
September 8, 2011 at 2:36 AM

çok güzel olmuş canım ellerine sağlık

seralp said...
September 2, 2012 at 12:13 AM

ben de yaptım bu tatlıyı. beğendim. postunuza sağlık:)
biraz fazla kızarttım dediğiniz gibi ama abartmışım.

bende blogumda yayınlıyorum.