Portakallı Çikolata Glazürlü Kek



Portakallı tatlara devam ediyorum son hızla. Kış bitmeden bol bol yapmak ama az az yemek lazım değil mi? Yoksa kilolar alıp başını gidecek Allah korusun.
Tarif komşumun, onda yiyip beğenmiştim. Böyle az ve basit malzemeyle tahmininizden de öte bir lezzet elde ediyorsunuz. Sanırım içine koyduğum beyaz gazoz yüzünden yumuşacık oldu. Yumuşak kekleri seviyorum ben, kuru olmayacak ve kesinlikle yağ ve yumurta kokmayacak. Resimler ikinci denememden. İlkini malesef silikon kek kalıbına yapıştırmayı becerdiğim için (kendimi kutluyorum) sizlerle paylaşamadım. Bu sefer daha dikkatliydim kalıbıma pişirme kağıdı kapladım. Aşağıya malzemeleri yazıyorum. (Su bardağı ölçüm klasik 200 ml. alan bardaklardan)

Malzemeler: 3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı gazoz
1,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğunun rendesi
1 paket Dr. Oetker Bitter Glazür

Yapılışı: Fırını 175 dereceye ısıttım. Baton kek kalıbımı pişirme kağıdıyla kapladım. Yumurta ve şekeri şeker eriyene kadar çırptım. Sonra sırasıyla sıvı yağı, portakal kabuğu rendesini ve gazozu ekledim. Karışım gazoz koyunca biraz köpürüyor. Sonra un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip kalıbıma döktüm. Isınmış fırında kürdan testi yaparak pişirdim. Kek soğuduktan sonra Bitter Glazürle kapladım.

Damla Çikolatalı Kurabiye



Dün akşam iş dönüşü aklımda tatlı birşeyler yapmak vardı. Evde olmadığını sandığım damla çikolatayı mutfak dolabında bulunca aklıma bu kurabiyeleri yapmak geldi. Yıllar önce Tarif Defterinden alıp defalarca yapmama rağmen bloguma koymamıştım. Oğlum her kurabiyeyi yemez ama bunlara bayılır.
Orijinal tarife göre yaptığımda çok yayıldılar o yüzden ben un ölçüsünü arttırdım. Bu malzemelerle 32 kurabiyem oldu. Yumuşacık, mis gibi tereyağı ve çikolata kokulu ve bir fincan çay ve kahveyle harika oluyorlar.

Malzemeler: 250 gram tereyağı (yumuşak)
2 yumurta
1+1/4 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kakao
1/2 su bardağı damla çikolata
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
1/4 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Fırınımı 175 dereceye ayarlayıp ısıttım. Yumuşak tereyağını, şekeri ve vanilyayı 3-4 dakika mutfak robotunda çırptım. Ayrı bir kabın içinve unu, kakoyu, kabartma tozu ve tuzu karıştırdım. Yağlı karışıma yavaş yavaş ekleyerek karıştırdım. En son damla çikolataları ekleyip hafifçe karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serdiğim tepsiye ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak koydum. Pişerken yayılıp büyüyorlar o yüzden aralıklı dizdim. Isınmış fırında 12-13 dakika pişirip (fazla pişirmeyin) ızgara üzerinde soğuttum. Midi fırınımda 3 kerede pişirdim. Özellikle ılıkken kahveyle yemenizi tavsiye ediyorum.