Ebruli Çikolatalı ve Karamelli Kurabiye Dilimleri



Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri adında bir kitap var. Arada karıştırıp bakarım. Harika resimlerle kurabiyelerin yapımı da gösteriliyor. İçinde o kadar güzel tarifler var ki. Ne zaman elime alsam bu kurabiyeleri denesem diye düşünüyorum. Dün akşam Aşk-ı Memnu gecem olmasına rağmen dizi başlamadan hemen mutfağa geçtim ve oğlumun da yardımlarıyla yaptım. Başardım mı? Sanırım. Beceremediğim ya da tarifte bir hata vardı, karamel kısmıydı. Yaptığım karamel kesik kesik yağlı tuhaf birşey olunca çöpe gitti tabi ve hemen internette karamel tariflerine baktım. En güzeli Yasemin'in tarifiydi ve doğru seçim. Teşekkürler Yasemin. Ben cup ölçüsü yerine su bardağı kullandım tam geldi ölçüler ve 6 kaşık tereyağı çok göründü gözüme 3 kaşık koydum. Mükemmel oldu. Fotoğraflarını çekicem diye acele etmesem eminim dilimlerim daha muntazam olurdu. Ama tadı harika. Tarifi kendi yaptığım şekilde yazıyorum.

Malzemeler: 250 gram un
75 gram ince çekilmiş şeker (pudra şekeri kullandım)
175 gram tereyağı

Karamel: 1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı krema
3 çorba kaşığı tereyağı

Süslemesi:
90 gram bitter çikolata
90 gram sütlü çikolata
50 gram beyaz çikolata
(Çikolatalarımı Kahve Dünyasından alıyorum. Altın Marka kuvertür çikolata)

Yapılışı: Fırınımı 180 derecede ısıttım. Rondoya un, şeker ve tereyağını koyarak kumlu bir doku oluşana kadar çevirdim. Hamuru yoğurma kabına aldım ve hepsi birbirine karışana kadar yoğurdum. Önce toparlanmayacak gibi olsa da biraz yoğurunca kıvam alıyor. Hafif sert oluyor hamur. Kare borcam tepsimi tereyağıyla yağladım ve burada oğlum devreye girdi. Güzelce şekil verdi önce elleriyle sonra kaşığın arkasıyla düzeltti. Isınan fırında hamur sertleşene ve üzeri pembeleşene kadar pişirdim. Soğumaya bıraktım.

Karamel yapmak düşündüğümden basitmiş. Çelik yayvan tencereye şekeri koydum kısık ateşte şeker eriyip sararıncaya kadar arada çırpma teliyle karıştırdım. Tereyağını ekledim O da eriyince ocağı kapattım ve kremayı ekledim, yine karıştırarak hepsini birbirine yedirdim.

Bu arada çikolataları ayrı ayrı cam kaselere koyarak sıcak fırınımda beklettim. Hepsi de istediğim kıvamda eridiler. Bu da küçük bir püf noktası olsun. Daha önce benmari usulü eritiyordum bu sefer daha pratik ve basit oldu. Tavsiye ederim.

Şimdi süsleme zamanı yani en zevkli kısım. Kurabiye hamurunun üzerine karameli döktüm kaşıkla heryerine eşit olarak yaydım. Biraz donmasını bekledim ve bitter ve sütlü çikolatalarımı karamelin üzerine kalın çizgiler oluşacak şekilde döktüm. En son birer tatlı kaşığı beyaz çikolatayı rastgele diğerlerinin üzerine koydum. Bir kürdanla ebru şekli vermeye çalıştım. İyice soğuyunca da dikdörtgen dilimler kesip servis yapmamız gerekiyor. Uzun anlattım ama inanın çok kolay. Umarım beğenirsiniz.



18 yorum:

Nurperi said...
October 2, 2009 at 6:37 AM

Hülyacım harika görünüyor bu dilimler, tam benim tarzım, çikolata ve karamel. En kısa zamanda denerim ben bunu. Senin de oğluşunun da ellerine sağlık canım.
Sevgiler..

Unknown said...
October 2, 2009 at 7:06 AM

Nurperi'ciğim teşekkürler. Mutlaka denemelisin, nefis birşey.

MUTFAKISTAN said...
October 2, 2009 at 9:42 AM

Harika olmus karamel ve cikolata
ile tadi superdir
Afiyet olsun

Zehra Gürgen said...
October 2, 2009 at 11:18 PM

Hımmm hamur tatlı tart hamuru, üzerine kremalı karamellll vee çikolata..offf tadını kesinlikle tahmin edebiliyorum !
süper!
bu arada süsleme kısmıda çok albenili olmuş.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.

Unknown said...
October 3, 2009 at 8:56 AM

Filiz Abla'cığım gerçekten süper, teşekkür ederim.

Zehra'cığım gerçekten nefis ötesi birşey oldu. Tavsiye ederim. Resimde görünen tepsi ertesi gün bitti. Oğlum (benim küçük gurmem) bayılarak yedi.

Tijen said...
October 3, 2009 at 11:46 AM

Çok şık ama bunlar Hülya! Gelbeniyebenigeriyebirşeybırakma
diyorlar!

Anonymous said...
October 3, 2009 at 12:44 PM

Hocam ayıp oluyor ama. Küçük gurme dediğin ( ben ) 18 yaşında 90 kilo insan demeye şahit gereken bi biyolojik yapıyım. Küçültte cebine gireyim. YUH. Ama tabi ki o yaptığıM kurabiye şeyi mükemmel olmuş cidden. EliMe sağlık! :D

Damak Tadı said...
October 5, 2009 at 6:30 AM

Bende de aynı kitaptan var ve bende denemiştim bu kurabiyeleri..Başarısız oldularsa da tadından ödün vermemişlerdi..Ellerine sağlık canım,çok nefis görünüyorlar..

Tebriğin için çok teşekkürler canım..Kocaman sevgilerle..

yasemincelezzetler said...
October 5, 2009 at 8:33 AM

Aman Allahım! gerçekte muhteşem görünüyorlar.. ellerine sağlık..

Unknown said...
October 5, 2009 at 11:59 PM

Tijen'ciğim, öyle dediler biz de dinledik. Bırakmadık :)

Oğluşum, tabi ki sen yaptın, ellerine sağlık. Ama bu blog benim :)

Unknown said...
October 6, 2009 at 12:02 AM

Gül'cüğüm senin başarısız olduğun bir şey olacağını düşünemiyorum bile. Teşekkürler.

Yasemin, teşekkür ederim.

PAPATYA PRENSES said...
October 6, 2009 at 2:46 PM

Çok enfes görünüyorlar canım. Ellerine sağlık:)

Unknown said...
October 7, 2009 at 5:49 AM

Teşekkür ederim Papatyacım. Sevgiler..

Unknown said...
October 7, 2009 at 7:10 AM

Gerçekten harika görünüyor ellerine
sağlık canım sevgiler...

sevimin sayfasi said...
October 7, 2009 at 12:12 PM

cok güzel görünüyorlar
ellerine saglik

Unknown said...
October 7, 2009 at 1:27 PM
This comment has been removed by the author.
Unknown said...
October 7, 2009 at 1:30 PM

Derya'cığım hoşgeldin. Teşekkür ederim.

Sevim'ciğim inan tadı daha güzeldi doyamadık.

Selma - DUSBAHCESI said...
October 19, 2009 at 3:12 PM

Bence harika olmus! Ellerinize saglik. Hollandadan sevgiler