Karamelli Badem Şekeri Yapalım mı?

Merhabalar, sizlere son zamanlarda sıkça yaptığım bu şekerlemelerden söz etmek istiyorum. O kadar güzel oluyor ki badem ve üzerindeki karamel kaplaması.. Her güzel şey gibi bunlar da çok kalorili malesef.
Aslında daha önce yapmıştım bu kez yapım aşamalarını fotoğrafladım. Fotoğrafların kusuruna bakmayın e mi? Gece çekim yapınca kimi flaşlı kimi değil. Böyle olmuş işte..
Malzemelerimiz çok basit. 200 gram çiğ badem, 1 su bardağı su, 1 su bardağı toz şeker ve 1 paket vanilya. Bir parça da yağlı pişirme kağıdı.
Önce suyu ve şekeri geniş ve yayvan bir tencereye koyup orta ateşte kaynatıyoruz. Bademleri ve vanilyayı içine koyup karıştırmaya başlıyoruz. Böyle görünüyor:
Bir süre sonra şeker koyulaşmaya başlıyor. Karıştırıyoruz :)
Bu aşamada şeker beyazlaşmaya başlıyor. Karıştırıyoruz :)
Şimdi şekerimiz tekrar toz şeker haline dönüyor. Karıştırmaya devam :)
Bundan sonra şeker erimeye başlayacak. Karıştırmayı hiç bırakmıyoruz :)
Şeker tamamen eriyip bademler kaplanana kadar karıştırmaya devam. Bademlerin üzerinin parlak kahverengi karamelle kaplanması gerekiyor. Aynı böyle:
Ocağı kapatıyoruz. Tezgaha yağlı kağıdı serip bademleri dikkatle üzerine döküyoruz. Üstüste gelenler varsa kaşıkla ayırıyoruz. Elimizi, kolumuzu yakmamaya çalışıyoruz. Ben yaktım da :) Soğumaya bırakıyoruz. Böyle:

İyice soğuttuktan sonra birbirine yapışmış olan badem şekerlerimizi elimizle ayırarak bir kaseye koyuyoruz. Bu arada tadına bakmayı ihmal etmiyoruz :)
Ve mutlu son.. Güzel bir kitap ve yanında badem şekerlerimiz.

Uzun bir post oldu, umarım sıkılmamışsınızdır.

37 yorum:

derya said...
May 5, 2011 at 1:36 AM

Canım ellerine sağlık onu yapmışken
birde bademli pasta tarifi alayım
senden öpüyorum.

canimçektipişirdim said...
May 5, 2011 at 2:25 AM

cnm ellerine saglık çok severim karamel lezzetini bu tarfi fındıkla deneyeceğim..kitap seçiminde çok güzel bayılıyorum bu yazarın kitaplarına,en sonunda katilin hiç umulmadık biri çıkmasına:)

PAPATYA PRENSES said...
May 5, 2011 at 4:06 AM

başlığa cevap veriyorum: hayır yapmayalım:) sonra hepsini yeriz.üf yaa. neden güzel şeyler tehlikeli oluyoo:(

Ellerine sağlık canım:) bunlar muzlu pastanın arasına ne güzel yakaşır:))

zeymuran said...
May 5, 2011 at 4:31 AM

gayet güzel bir post olmuş çok açıklayıcı,ellerıne sağlık bende cevızlı şekerleme yapmayı planlıyorum tabı fırsatım olursa ,sevgiler...

Öcal-Mutfak-Esra said...
May 5, 2011 at 5:11 AM

güzel bir paylaşım olmuş.çok açıklayıcı .bende yakın zamanda denerim inş.ellerinize sağlık.

ŞÜKRAN said...
May 5, 2011 at 5:44 AM

Veeeeeee karamelli bademlerle kanımıza giriyorsunnnn. bunu yapsam bir oturuşta bizimkiler hüpletirler en iyisi seninkileri seyredip yutkunmak.. şaka şaka ellerine sağlık.. Bugün hıdrellezzz hadi bir dilek te sen tut. sevgilerrrr. bana da uğra ki benimde dileklerim gerçek olsun..

MÜNSTER said...
May 5, 2011 at 5:48 AM

Kesinlikle SIKILMADAN okudum yayinini... Ben de bayilirim badem sekerine ama bu tarz hic yapmamistim,, Deneyecegim kesinlikle... Ellerine saglik canim benim... Sevgilerimle,

Anonymous said...
May 5, 2011 at 6:01 AM

Üff ki üfff

Bu da yemez mi? Enerji deposu, fszlası zarar, aman dikkat!

Ellerine sağlık, azcık aldım, kaçtım...

ahter demir said...
May 5, 2011 at 8:51 AM

mrhaba blogunuzu beğenerek takip ediyorum.sevgiler.

eldivenlerim said...
May 5, 2011 at 9:03 AM

güzel bir paylaşım, tam atıştırmalık, çok lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım....

**kalpkurabiye**deniz** said...
May 5, 2011 at 9:10 AM

diyetteyim ben ablacım yapmayalım:))
ama aklımı çeliyor yapsak mı:)
en iyisi bir kenara yazalııımmmm elbet birgün yaparız:)

Cafe Portakal said...
May 5, 2011 at 1:17 PM

harika olmuş bence ellerine sağlık

Hayat Cafe said...
May 5, 2011 at 4:41 PM

1.Yapalım,yapalıııım.
2. Sıkılmak ne demek,zevkle okudum.
3. Kalori filanda umrumda değil,görünce zaten kendimi kaybettim.
Ellerine sağlık canım benim
ÖPÜYORUUUM.

Pelin said...
May 5, 2011 at 5:56 PM

ÇOK LEZZETLİDİR EMİNİM. ELLERİNE SAĞLIK. PASTALARIN ÜZERİNE DE GÜZEL YAKIŞIR.
SEVGİLER

Hülya said...
May 6, 2011 at 12:39 AM

Derya'cım, bademler kalırsa yapıcam pasta ama kalmıyor ki.. Hepsini yiyip bitiriyorum :)) Ama yapıcam krokanlı pastamdan, bloğumda yok. Bende öpüyorum canım..

Canımçektipişirdimcim, cevizle, fındıkla, antepfıstığıyla da nefis olur sanırım. Çok seviyorum Agatha'nın kitaplarını, bütün serisini okudum :))

Hülya said...
May 6, 2011 at 12:51 AM

Papatyam, yaptım bile, şimdi sıra sendeee :)) Yakışır sanırım ama hiç pasta yapamadım bunlarla, hepsini yedim, yedik :)

Zeymuran'cım, teşekkürler canım. Dene bakalım :)

Hülya said...
May 6, 2011 at 12:53 AM

Esra'cım, teşekkürler, tavsiye ederim mutlaka denemelisin.

Şükran'cım :)) İnşallah hepimizin dilekleri kabul olur. Sevgiler canım..

Hülya said...
May 6, 2011 at 12:56 AM

Filiz'cim, sevindim sıkılmamana. Almanya'da yaygın bir şekerleme olduğunu biliyorum. Noel zamanı çok yapılıp satılırmış. Dene bakalım canım :) Sevgiler..

Anonimcim üfff valla :))

Hülya said...
May 6, 2011 at 12:56 AM

Ahtercim çok teşekkürler, beğenilmek güzel bir duygu. Sevgiler..

Eldivenlerim'cim, çok teşekkür ederim..

Hülya said...
May 6, 2011 at 12:58 AM

Deniz'cim nasıl olsa diyet bitecek :) Kendini ödüllendirmek için yaparsın belki? Sevgiler tatlım..

Baharcım, teşekkürler canım..

Hülya said...
May 6, 2011 at 1:00 AM

Melihacımmmm
1. yap şekerim,
2. teşekkürler,
3. tadına bakınca da kendini kaybedeceksin :))
Öpüyorum kocaman, minnakları da öpüyorum.

Pelin'cim en yakın zamanda pasta olarak bloğumda olacak. Teşekkürler canım..

NarincE said...
May 6, 2011 at 1:23 AM

Çok sakıncalı! Çok yeim ben bunlardan, tutamamki kendimi...

www.sendepisir.com said...
May 6, 2011 at 5:23 AM

Gerçekten çok güzel oluyor, benim çocukların en sevdiği şekerleme ama ben bademlerin kabuklarını soyarak yapıyorum. Ellerinize sağlık..

Aybike Ceylan said...
May 6, 2011 at 8:32 AM

Hulya'cigim,

Ellerine saglik, hersey cooook guzel.

Sevgilerimi gonderiyorum, guzel bir hafta sonu olsun...

Tijen said...
May 7, 2011 at 8:52 AM

Hülya'cığım,
Badem şekeri deyince Mardin'de izlediğimiz badem şekeri yapımını anımsadım. Ellerine sağlık canım!

necla said...
May 7, 2011 at 8:46 PM

canım ekti çok güzel valla tarif için teşekkürler bunu fındıklada deniyebiliriz dimi

aslı said...
May 8, 2011 at 3:19 AM

Çıtır çıtır çok severim. Yapım aşamalır ile çok güzel bir paylaşım olmuş.
Ellerinize sağlık:)

Baharcicegi said...
May 8, 2011 at 4:25 AM

Burda noelde cok satilir cokta severim citir citir karamelize sekerli bademyapim asamasi kolaymis ellerine saglik canim

Hülya said...
May 9, 2011 at 5:54 AM

Narinim, haklısın. Yapmamaya çalışıyorum ama irade de bir yere kadar yani :))

Sendepişir'cim, kabuksuz denemedim hiç. Teşekkürler canım..

Hülya said...
May 9, 2011 at 5:55 AM

Aybike'cim çok teşekkürler canım. Sevgiler sana..

Tijen'ciğim ne kadar şanslısın. Birçok yeni gezip görmüşsün. Mardin'deki daha mı farklıydı?

Hülya said...
May 9, 2011 at 5:57 AM

Neclacım fındıkla denemedim hiç. Olur mu olmaz mı bilmiyorum.

Aslı'cım, gerçekten çıtır çıtır. Teşekkürler canım..

Hülya said...
May 9, 2011 at 5:58 AM

Baharçiçeğim Almanya'da yaşayanlar iyi biliyor bu tadı. Kolya gerçekten zorluğu yok hiç. Teşekkürler..

evcilik said...
May 9, 2011 at 8:50 AM

ellerine sağlık,çok eğlencelik olmuşlar canım,çok sevdim bu şekerlemeleri...
sevgiler.

SEDA said...
May 9, 2011 at 1:55 PM

Tehlikeli madde :) Pastalara da ne yakışır karamelli bademler. Afiyetler olsun. Ellerine sağlık

Sevgiler

Cafe Pepela said...
May 11, 2011 at 11:48 AM

Misket limonum minim :))
Öyle keyifli anlatmışsın ki, sıkılır mı insan hiç ?

Karamel demek, aşk demek benim nazarımda.

Dondurmada, pastada, çörekte, börekete her yerde varım bu tada!

Bademlerden bir iki tane aldım ve çıtırdaatım :)

Ellerine / gönlüne sağlık ...

Zehra Gürgen said...
May 17, 2011 at 2:10 PM

harika anlatmışsın fotoğraflar özellikle çok açıklayıcı olmuş.Eline koluna sağlık.sevgiler

Anonymous said...
February 15, 2012 at 7:10 AM

merhabalar , ben badem sekeri cok seviyorum , onun icin annem bana bu sayfaya girip , aynisini uyguladi , ve ben okuldan geldigimde , bana bir kocaman bir süpris yapdi , cok begendim , bundan sonra hep kendimiz evde bunu yapacagiz , cok tesekkür ederim tarifiniz icin ,
.....selamlar Büsra :D