Şekerpare



Günaydın,
Herkesin sağlıklı, huzurlu ve bol bereketli bir Ramazan ayı geçirmesini diliyorum. Dün akşam bugün iftarda yiyelim diye tatlı yapmak istedim. Aklıma gelen ilk tatlı Portakalağacı'ndan sevgili Hatice'nin Şekerpare teyzesinin Şekerpare'si. Ne zaman yaptıysam tarifi istendi benden. O kadar çok beğenildi ki. Hatice'nin teyzesine teşekkürler. Asıl tariften farkı biraz küçük yapıyorum ben, neredeyse tek lokmalık yapıyorum ve fındığı bütün değil de kıyarak üzerini süslüyorum.

Şimdi malzemeler ve yapılışı:
1 paket yumuşak margarin (Hüner)
2 yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayıralım)
1 su bardağı pudra şekeri
4 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5-4 su bardağı un
Üzeri için kıyılmış fındık

Şerbeti:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
bir çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı: Önce şerbeti hazırlayıp ılınmaya bırakıyoruz. Hamur malzemelerini karıştırıp unu azar azar ekleyerek normal kıvamda bir hamur yapıyoruz. Ceviz kadar yuvarlayıp önce yumurta sarısına sonra da kıyılmış fındığa batırıp 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından aldığımız sıcak tatlılarımızın üzerine ılık şerbeti döküp üzerine başka bir tepsi kapatıyoruz. Soğuyunca da afiyetle yiyoruz.

11 yorum:

sarimutfak.blogspot.com said...
September 13, 2007 at 5:23 AM

mrb.tatlı çok güzel olmuş.babamın en sevdiği tatlıdır.bende fırsat buldukça yaparım.eline sağlık cnm.hayırlı ramazanlar.sevgiler

Anonymous said...
September 13, 2007 at 7:21 AM

Ellerinize saglik.Yalniz boyle guzel tatlilar yaptiginizda arkadaslarinizi hatta arkadas komsularinizi da unutmayiniz.
Sevgilerimle

anne ve cocuk said...
September 14, 2007 at 8:59 AM

ben de bu tatlıyı cok severim ellerine sağlık...hayırlı ramazanlar

misketlimonu said...
September 14, 2007 at 12:02 PM

Teşekkür ederim Hande. Sana da hayırlı Ramazanlar..

Anonim arkadaşım, sen hiç unutulur musun? Söz bidaha ki sefere..

Teşekkür ederim anne ve çocuk, size de hayırlı Ramazanlar..

Baharcicegi said...
September 14, 2007 at 3:05 PM

Ramazan sofralari tatlisiz olmaz,serbetli tatlilar daha bir tüketilmekte,nefis bir görüntüsü var elinize saglik.
Hayirli ramazanlar

diyalogyemekleri said...
September 15, 2007 at 7:49 PM

cnm..çok güzel görünüyor şekerpare.basit gibi görünür ama bence ayarını tutturmak zor olur.senin yaptıkların tam kıvamında görünüyor.etkinlik tarifin de olabilirmiş bu tatlı.slmlar.

Hülya said...
September 15, 2007 at 10:26 PM

İlk şekerpare yediğim günü hatırlıyorum da lokum gibi yutu yutuvermiştim.O gün bu gün pek severim bu tatlıyı.Sen de süper yapmışsın ve kendince çok hoş yorumlamışsın.Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

fikriminincegülü said...
September 16, 2007 at 12:27 AM

Adı da tadı da güzel bir tatlı.. küçükken şekerfare derdik kendisine.:)) Ellerine sağlık. Ağız tadıyla bir Ramazan geçirmeni dilerim...

damak tadı said...
September 16, 2007 at 3:29 AM

Çok nefis olduklarını gözlemliyorum.Sanki ağıza alındığında çiğnemeden yutulacakmış gibi duruyorlar.Ellerine sağlık canım.


Sevgilerimle

misketlimonu said...
September 17, 2007 at 11:02 AM

Baharçiçeği ben yalnızca ramazanda değil her zaman severim tatlıları, teşekkür ederim sana da güzel bir ramazan diliyorum.

Süheyla'cım teşekkürler. Gerçekten de tam kıvamında oldu. Etkinlik için farklı bir tarif düşünüyorum.

Adaş'cım, senin eline su dökemem ama yapmaya çalışıyorum bişeyler işte.

misketlimonu said...
September 17, 2007 at 11:04 AM

İncegül'cüm, ben de sana güzel bir ramazan diliyorum, bu arada ben hala şekerfare diyorum.

Gül'cüğüm gerçekten nefis bir tatlı. Çiğnerken ağızda dağılıveriyor. Teşekkürler..