Mahlepli Nişastalı Poğaça ve Tatlı Limonlu Barlar


Nişasta keklere, kurabiyelere yakıştığı kadar poğaçaya da yakışıyormuş. Denedim en sonunda. Güzel oldu poğaçalarım sanırım, yiyen herkes tarifini aldı. Tereyağı ve zeytinyağı kullanarak az kalorili olmasa da daha sağlıklı poğaçalar yapmak mümkün. Artık bazı tarifler dışında margarin kullanmamaya çalışıyorum. Onun yerine tereyağı hem daha sağlıklı hem de lezzetli. Gelelim tarifimize..

Nişastalı Poğaça
Malzemeler:
125 gram yumuşak tereyağı
1/2 su bardağı nişasta
2 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
2-2,5 su bardağı un (yumuşak ama ele yapışmayacak kıvamda olana kadar)
Dilediğiniz iç malzemesi, ben beyaz peynir+maydanoz karışımı kullandım.

Yapılışı: Tereyağını, zeytinyağını, yoğurdu ve yumurtayı çırptım. Nişastayı, kabartma tozunu ve mahlebi ekledim. Unu da azar azar ekleyerek hamur haline getirdim. Küçük parçalar koparıp iç koydum ve ayırdığım yumurta sarısını üzerine sürdüm ve mavi haşhaş serpiştirdim. 180 derecede ısıttığım fırında kızarıncaya kadar pişirdim.

Tatlı Limonlu Barlar

Bu tatlı dilimler Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri kitabından. Pişirme süresini kitaba göre değil de fırınıma göre ayarlasaymışım daha güzel olacaklardı. Alt tabanı yumuşak oldu, daha kıtır olmasını tercih ederdim. Bir daha yaptığımda mutlaka iyice kıtırlaştıracağım.



Malzemeler
Tabanı için: 90 gram yumuşak tereyağı
1+1/4 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
Kreması: 2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 limonun kabuğu ve suyu
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
Süslemek için pudra şekeri

Yapılışı: Fırını 180 derecede ısıttım. 20 cm'lik kare kalıbıma yağlı kağıt serdim ve kenarlarını yağladım. Un, tereyağı ve pudra şekerini kum gibi olana kadar mutfak robotunda karıştırdım. Tezgahın üzerine alıp çok az yoğurarak sert bir hamur haline getirdim. Kalıba bastırarak yerleştirdikten sonra fırında 15 dakika pişirdim. Siz daha fazla pişirin :) Fırından alınca soğumaya bıraktım. Kreması için, yumurtaları çırptım. Azar azar pudra şekerini ekledim çırparken. Unu, sodayı, limon kabuğu rendesini ve suyunu ekleyip karışımı hamurun üzerine döküp 20-25 dakika pişirdim. Soğuyunca dilimlere ayırıp pudra şekeriyle süsledim.

9 yorum:

sevda said...
July 27, 2011 at 1:28 AM

ikiside çok güzel ama poğaçalar başak güzel olmuş canım.çok beğendim.ellerine sağlık.sevgiler.

bir tutam kekik said...
July 27, 2011 at 3:11 AM

mmm:))nefis görünüyor gerçekten.ellerinize sağlık:))bir tane alıyorum poğaçadan müsadenizlee:)sewgiler..

mutfakcini said...
July 27, 2011 at 3:19 AM

mahlepi çok severim..ilk fırsatta deneyeceğim.eline sağlık,sevgiler..

Pastane'den said...
July 27, 2011 at 2:19 PM

poğaçaları çok merak ettim denemeliyim ellerine sağlık arkadaşım her ikiside nefis olmuş

Hülya said...
July 28, 2011 at 5:23 AM

Sevdacım poğaçalar gerçekten güzel, tavsiye ediyorum canım..

Ayşegül'cüm canım tabi ki alabilirsin. Teşekkürler..

Hülya said...
July 28, 2011 at 5:29 AM

Mutfakcinim tatlım mahlebin kokusuna ben de bayılıyorum. Sevinirim denersen..

İzgüncüm, yapmalısın bence güzel gerçekten. Teşekkürler canım..

MAVİ TUTKU said...
July 28, 2011 at 12:50 PM

Ziyaretinize teşekkür ederim. Dikili ve Foçayı çok beğendim bu gezide. Dikiliye daha önce de gitmiştim ama gezme imkanım olmamıştı, güzel yerleri var.
Bence yaşanır..

sevimin sayfasi said...
July 31, 2011 at 1:00 PM

ikiside nefis görünüyor, ellerine saglik
hayirli ramazan ayi diliyorum... bereketli sofralarin olsun
sevgilerimle sevim