Ağzı Açık ve Kastamonu Anıları :)
By Unknown
on |
Merhabalar. Tembel bloggeriniz size süper bir börek tarifyle geldi kızlar. Uzun zamandır nasıl da boşladım buraları. Kastamonu ziyareti yaptım 25-30 Mayıs tarihlerinde. Harika bir şehir, bayıldım. İnsanları sıcacık, samimi ve çok misafirperver. Denizim'le o kadar istemememize rağmen görüşemedik hem de aynı tarihlerde orada olmamıza rağmen. O da bende çok istedik ama olmadı bir türlü. Neyse gönüller bir olsun öyle değil mi Denizciğim? Telefonda konuştuk kaç kere hem de ne konuşma :)) Deniz bilmiyor buradan okuyacak, geldiğinde beni aramıştı telefonum çaldığında ben başımı banyoda kalorifer peteğine vurmuş ve acıdan zıplıyor durumdaydım :)) Sahi biz o gün ne konuştuk Deniz? :)) Sanırım ufak bir beyin sarsıntısı geçirdim o sıra :))
Sonra Kastamonu'da bol bol cami, türbe ziyareti yaptım. Saat kulesinde çay içtim, kaleye çıkıp harika bir şehir manzarası seyrettim. Hem çarşıdaki hem de Kuzeykent'teki pazarını gezdim, tam üç çeşit mantar aldım. Harika yemekler yedim, hımmm nefisti herşey.. Güzel günlerdi yani.
Sizlerle bugün memleketimin yani Emirdağ'ın Mercimekli Bükme'sinden sonra en çok sevilen lezzeti Ağzı Açığın tarifini paylaşacağım. Nefis bir börektir, kat kat ve çıtır çıtır olur.
Malzemeler:
1 kg. un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Su
1 paket margarin ve bir çay bardağı sıvı yağ
Yağın içine bir çorba kaşığı haşhaş ezmesi
İç Malzemesi İçin;
500 gr. beyaz peynir
3-4 adet yumurta
1 demet maydanoz
Yapılışı: Un, tuz ve sirke ve bir kabın içine azar azar su eklenerek alınarak kulak memesinden biraz sert bir hamur yapılır. Hamur bir süre dinlendirilir. Dinlenen hamur dört parçaya bölünür. Bu arada margarin eritilir ve sıvıyağ ilave edilir. Haşhaş eklenerek iyice karıştırılır. Bir parça hamur oklava yardımı ile yufka büyüklüğünde açılır. Erimiş yağ yufkanın heryerine sürülür. Diğer hamur da açılarak yağlanır, iki hamur üstüste konur ve her tarafından çekiştirilerek inceltilir. Ne kadar ince açarsanız o kadar güzel oluyor. Hamur açıldıktan sonra kitap gibi katlanarak (katlarken de yağlanarak) kare ya da dikdörtgen şekline getirilir. Diğer hamur da aynı şekilde hazırlanarak buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. (bu hamuru hazırlayıp buzlukta dilediğiniz kadar bekletebilirsiniz, misafir gelmeden önce buzunu çözdürüp şekil vererek pişirebilirsiniz) Hamurumuz iyice dinlenip soğurken içini hazırlanır. Peynir ezilir, yumurta kırılır ve kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Dolaptan çıkardğımız hamur bıçakla kare kesilir. oklavayla pasta tabağı büyüklüğünde açılır , ortasına iç malzemesi konarak kenarları pile şekli verilerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye aralarında boşluk bırakarak dizilir ve kalan yağ fırçayla üzerlerine sürülür. 200-230 derece sıcak fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Biraz zahmetli ama harika bir börek, herkese tavsiye ediyorum. Sevgiler öpücükler hepinize....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
23 yorum:
ellerıne sağlık canım
Kastamonu'yu görmeyi ben de çok istiyorum,inşAllah tez zamanda gitmek nasip olur :)
Bol resimler çekseydin,güzel olurdu bence :)
Börek nefis olmuş,tembel işi eğil :)
Ellerine sağlık..
Sevgilerimle..
Çok güzel olmuş gerçekten elinize sağlık Bu arada bende kastamonuluyum.. sevgiler..
Canım benim geçmiş olsun kısmet in
şallah başka sefer görüşmek kısmet olur.Ağzı açık enfes görünüyor.Elle
rine sağlık canım Mutlu haftalar öpüyorum.
olsada yesek diyeceğim bir börek mercimekli bükmeye de hayır demem
ellerine sağlık arkadaşım araya bu kadar uzatma özletme kendini:))
ne güzel yapmışsın gezmekle senin adına sevindim bikaç foto ekleseydin keşke bizde sayende biraz görmüş olurduk o güzellikleri..buarada börekde güzel görünüyor ilk fırsatta deniycem ellerine sağlık
ah ablacımm o sabah bende yol yorgunu idim ama bi derdin olduunu anlamadım diildi:)
kısmet değilmiş vallahi bir rastalamasık olsun gönüller bir olsun ablacımm:)) hoşgeldin sefa getirdin memleketimize:) bir dahaki sefere inşallahh maşallahh:))
Ohhh gezmelere gidilmiş ne güzel.
Darısı başıma :))
Benimde ağzım açık kaldı bu nefiss böreğe :))
Ellerine sağlık canım
Öpüyorum.
Hülyacım ne iyi geliyor insana böyle gezmeler değil mi? Çok sevindim senin adına..
Nefis bir börek olmuş, oldukça da zahmetli:).
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle:).
aslı
kastamonuyu bende gördüm ve beğendim
ağzı açıkda güzel olmuş canım ellerine sağlık hiç yapmadım ama birkaç kez yedim
Hülyacigim...cok severim Agziacigi...ellerine saglik...ha bu arada ilk kez birisi EYA´nin anlamini dogru kesf etti biliyormusun? ailede bana tüm bebekler eya diye hitap ettiler ve öyle de ailede Eya oldum...sevgilerimle
zehra
ellerine sağlık güzelim benim börek şahane görünüyor aman kafaya göze dikkat:))geçmişler olsun öptüm sevgiler
Emirdağ mı, eşim orada yaptı askerliğini, bir kez gittim ben:) Başını vurmuşsun, çok geçmiş olsun.
Zeymuran'cım teşekkürler canım.
Zelih'cım, inşallah gidersin canım.. Börek kesinlikle tembel işi değil :))
Öznur'cum, teşekkürler..
Derya'cım sağolasın canım.. Güzel günler sana da canım..
İzgün'cüm ikisi de harika olur haklısın. Özletmemeye çalışırım bundan sonra :))
Necla'cığım teşekkürler. Ekledim fotoları :))
Deniz'cim, inşallah canım.
Meliha'cım, gidildi, gezildi valla. Güzeldi herşey. Darısı başınıza tatlım..
Aslı'cım, teşekkürler canım. Gezmek iyi oluyor gerçekten. Arada küçük molalar iyi geliyor insana..
Hande'cim, beğendin mi sende?
Zehra'cım güzel börektir, bayılırım bende. Gerçekten doğru tahmin etmişim :))
Didem'cim teşekkürler canım. Çarptıktan sonra dikkat etmeye başladım ben :))
Narinim teşekkürler canım, Emirdağ'ı gördün demek, yumurtalı pide de yedin mi?
Yok aslında çok durmadık, bedelli yapmıştı. Yemin trenine filan da gitmedik, bi bırakmaya bi de almaya gittik.Kısaca içinde bir tur attık. Ama bilseydim mutlaka arar bulur yerdim yumurtalı pideyi. Belki oğlan denk gelir hıı?
görüntülerde sende çok güzelsin canım ağzıaçık dersen öylesine ellerine sağlık kocaman sevgiler
Keşke ben de gidip görebilsem. Ağzı açıkların görüntüsü çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık, iyi haftalar. (bu arada yazdığım yorumlar gelmiyor sanırım)
Post a Comment