BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Browni Cheesecake


Ne zamandır denemek istediğim bir tarifti Browni Cheesecake. Önce Tijen'in blogunda görüp ağzımın suyu aktı, sonra da Mis Gibi Zerrin'ciğim yaptı. Tabi bu kadar güzel görüntüler karşısında dayanabilmek için insanda çelik gibi bir irade olması gerek. Maalesef bu da bende olan son şey. Hele de tatlılar söz konusuysa. Tarifi Zerrin'den alıp hemen hemen aynısını uyguladım. Esmer şeker ve labne dışında. Esmer şekerim yoktu beyaz şeker kullandım. Labne peyniri ile daha önce yaptığım bir cheesecake denemesi pek hoşuma gitmemişti, bu yüzden Fidella kullandım. Ama yine de buraya yazmak istiyorum, çünkü tekrar yapacağımdan hiç şüphem yok.

Malzemeler:

115 gr bitter çikolata
85 gr tereyağı
2 yemek kaşığı krema
2/3 su bardağı şeker
2 yumurta
2/3 su bardağı elenmiş un
1/2 paket vanilya
1 tutam tuz.
200 gr. taze krema peyniri (Fidella kullandım)
1 yumurtanın sarısı
3-4 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:

1- Çikolata, tereyağı ve kremayı cam bir kabın içine koyup benmari eritin.
2- Toz şekeri çikolatalı karışıma koyup karıştırın.
3- Teker teker yumurtaları kırıp karıştırın.
4- Ayrı bir yerde unu, vanilyayı eleyip karıştırın ve içine tuz koyup karıştırın.
5- Çikolatalı karışıma toz malzemeleri ekleyin.
6- Yağlı kağıt serili orta boy fırın tepsisine karışımı dökün. (orta boy kelepçeli kalıbımı kullandım)
7- Üzeri için taze peyniri, yumurta sarısını ve toz şekeri pürüzsüz hale gelene kadar çırpın
8- Çikolatalı karışımın üstüne dökün. Bıçakla alttakini üstüne çıkartmak suretiyle desen yapın, 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.

Yalnız iki hata yaptım. Hata 1: Biraz fazla pişirmişim peynirli karışımın rengi koyu oldu. Hata 2: daha küçük bir kalıpta pişirsem iyi olacakmış, görüldüğü üzere biraz ince oldu. Ama tadına diyecek yok doğrusu.

Kalburabastı ve Örgülü Tatlı


Bu tatlının tarifini Tarif Defterinden almıştım. Çok basit ve fazla malzeme istemeyen bir tatlı. Yağı biraz fazla gibi görünse de yerken çok ağır bir tatlı olmadığını farkediyorsunuz. Birazını kalburabastı, birazını örgülü tatlı ve kalanını da oğlumun isteği üzerine içi boş hurma tatlısı şekli vererek yaptım.

Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı erimiş margarin
1 su bardağı su
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Şerbeti:
2,5 bardak şeker
2,5 bardak su
1 tatlı kaşığı kadar limon suyu
İç malzemesi: 1 bardak kıyılmış ceviz, 1 çay kaşığı tarçın ve 2 çorba kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı: Önce şerbeti kaynatıyoruz, şerbetimizin soğuması için serin bir yerde bekletiyoruz. Hamur için yağları ve suyu karıştırdım. Kabartma tozunu unla beraber koydum. Unu azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yaptım. Hamur dinlenirken iç malzemesini karıştırdım. Sonra şekil vererek 180 derece fırında rengi koyulaşıncaya kadar pişirdim. Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti döktüm. tatlımız piştikten bir gün sonra daha lezzetli oluyor.

Çok Özlüyoruz



1881-

Kedi Dili Tiramisu



Daha önce hazır pasta keki ile yaptığım tiramisu'yu bu sefer kedi dili ile denedim. Bence kedi dili ile yapılan daha hafif oluyor.

Malzemeler:
24 tane kedi dili bisküvi (Balocco Savoiardi kullandım)
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
3 tatlı kaşığı granül kahve
3 tatlı kaşığı toz şeker

Kreması:
1 paket (200 gr)labne peynir
Yarım litre süt
1 küçük kahve fincanı un
1,5 küçük kahve fincanı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Yapılışı: Krema için labne ve yumurta sarısı hariç diğer malzemeleri pişirdim. Kaynama kıvamına geldiğinde altını kapatıp labne, vanilya ve yumurta sarısını ekleyip mikserle çırptım. Ilınmaya bıraktım. Suyu, sütü, kahveyi ve şekeri karıştırdım. Bisküvileri bu sıvıya batırarak dikdörtgen borcama dizdim. Kremanın yarısını döktüm ve kalan bisküviyi dizip yine kremayla kapladım. Üzerine kakao eledim. Afiyet olsun..

Böğürtlenli Truff


4 Kocaman aydan sonra merhaba. Sıcaklar, anneciğimin ağır bir ameliyat geçirmesi, sonra ramazan, bayram derken çok uzaklaştım buralardan. Bu süreçte yaptığım hiç birşeyin resmini çekip bloga koymak içimden gelmedi nedense. Ama hep buralardaydım. Herkesi takip ettim. Çok çalışkan arkadaşlarımız var maşallah onlara. Uzun aradan sonra açılışı bayramda hazırladığım bir tarifle yapıyorum. Çoğu kişinin bildiği, tadını çok sevdiğim truff'lar.

Malzemeler:
200 gram sütlü ve bitter kuvertur çikolata
200 gram krema
1 kase böğürtlen ya da ahududu
1 paket vanilya
Ufalanmış kek parçaları (dondurucuda bulunan keklerimi değerlendirdim, o yüzden miktarını bilmiyorum)
Dış kaplaması için hindistan cevizi

Yapılışı: Kremayı ısıttım kaynatmadım ama. Kırdığım çikolataları içine koyup eriyene kadar karıştırdım. Kek parçalarını ve vanilyayı ekleyip önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyip sonra da buzdolabında soğuttum. Hamurdan ceviz kadar parçalar alıp içine birer tane böğürtlen koyup yuvarladım. Hindistan cevizine buladım. Servis yapana kadar yine buzdolabında beklettim.

Arap Kurabiye



Henüz bir blogum yokken ben de herkes gibi sıkı bir Portakalağacı takipçisiydim. Bu ilginç kurabiyeyi de ilk orada görüp denemiştim. İlk yaptığımda çok beğenip defalarca yaptığımı hatırlıyorum. Dün yine bloglarda gezinirken gördüm ve uzun zamandır yapmadığımı farkettim. Tarifteki gibi fındık büyüklüğünde yapmaya sabrım olmadığı için ceviz kadar oluyor benimkiler. Ben biraz tatlı sevdiğim için hamuruna 3 çorba kaşığı pudra şekeri ekliyorum. Şimdi bu yerken ağızda dağılan lezzetli kurabiyenin tarifine geçelim.

Malzemeler:
250 gram yumuşak margarin ya da tereyağı
3 çorba kaşığı pudra şekeri
3 haşlanmış yumurta sarısı
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Üzerine:
1/2 bardak pudra şekeri
1/2 bardak kakao
1/2 bardak nesquik

Yapılışı: Yağ ve yumurta sarılarını karıştırıp krema haline gitirdim. Pudra şekeri ve vanilyayı ekleyip aldığı kadar un ile yoğurdum. Hamur, yumuşak ama ellerime yapışmayan bir duruma gelene kadar unu azar azar koydum. Cevizden küçük yuvarlayıp tepsiye dizdim ve çok hafif pembeleşene kadar 200 derecede pişirdim. Kabartma tozu koymamamıza rağmen çok güzel kabarıyor kurabiyelerimiz. Sıcakken kakao, pudraşekeri ve nesquik karışımına buladım. Sonrasını biliyorsunuz :))

Gökkuşağı Rulo Pasta



Pastamız bildiğimiz klasik rulo pasta. Ama ben Oya'nın bloğunda gördüğüm gibi süslemek istedim. Gerçekten de pastel renkleriyle gökkuşağı gibi, baharı anımsatan bir pasta oldu. Fikir için teşekkürler Oya.

Malzemeler:
4 yumurta
3/4 su bardağı un
1/2 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Krema:
3 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı mısır nişastası
5 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
Ayrıca 1 paket krem şanti ve 1 su bardağı süt
Süslemek için hindistan cevizi ve bir kaç renk gıda boyası
Ve iki tane muz

Yapılışı: Önce fırınımı 200 derecede ısıtıp dikdörtgen tepsiye pişirme kağıdı serdim. Oda sıcaklığındaki yumurtalarla, şekeri ve vanilyayı koyulaşıncaya kadar çırptım. Üzerine unu, nişastayı ve kabartma tozunu ekleyip hamuru tepsiye döküp pişirdim. Her fırına göre değişebilir benim fırınımda 10-15 dakika sürüyor pişmesi. Kağıdıyla beraber rulo yapıp soğumaya bıraktım. Bu arada krema için süt, un, nişasta ve şekeri karıştırarak pişirdim. Koyulaşınca soğumaya bıraktım. Krem şanti ve sütü çırpıp dolaba kaldırdım. Krema soğuyunca krem şantiyi ekleyip mikserle çırptım. Beyaz renkli ve güzel kıvamlı bir krema oluyor. Kremanın yarısını pandispanyamın üzerine sürerek muzları koydum ve rulo şeklinde sardım. Kalan kremayla üzerini ve yanlarını kapladım. Süslemek için 4 küçük kaseye birer çorba kaşığı hindistan cevizi koydum. Üzerine birkaç damla suda erittiğim gıda boyalarını ekleyerek iyice karıştırdım ve verev şekilde pastanın üzerini süsledim. Benim için süsleme kısmı çok zevkliydi, renkleri çok hoşuma gitti. Umarım siz de beğenirsiniz..

Egzotik Meyveli Kek



Bu aralar yeni tarifler yazasım var blogspot'a. Hazır ilham gelmişken çok sevdiğimiz kurutulmuş meyveli kekimin tarifini de yazmak istedim. Birgün kuruyemişçinin önünden geçerken kocaman kavanozlarda rengarenk kurutulmuş meyveler gördüm. Hepsinden birkaç parça karışık olarak aldım, içinde çilek, mango, ananas, hindistancevizi ve zencefil gibi meyveler vardı. Tam kuru değillerdi üstelik lokum gibi yumuşaktılar. Yalnız zencefili sevmedik biz, şampuan gibi kokuyor ve keskin acı bir tadı var. Bunlardan güzel kek olur diye düşündüm ve aşağıda tarifi olan keki yaptım. Biz tadını sevdik, lokumlu kek yermişsiniz gibi ve hindistancevizi kıtır kıtır içinde.

Malzemeler:

3 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı küp küp doğranmış egzotik meyve

Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri çırptım. Yağı ve portakal suyunu ekledim. En son un, vanilya, kabartma tozu ve meyveleri ekleyip yağlayıp unladığım kalıpta kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirdim. Afiyet olsun..

Portakallı Cheesecake


Ne kadar uzun zaman oldu uzaklaşalı, bazen (çoğu zaman) tembellik bazen de çektiğim fotoğrafları bilgisayara aktaramayışım (o da oğlum yüzündendir) en sonunda bir cheesecake'le döndüm buralara. Buradan uzak kaldığım zamanlarda yine kekler, pastalar ve tatlılar yaptım ama anlattığım nedenlerle bir türlü buralara yazamadım. Neyse biz tarife dönelim, portakalı ilk kez denedim cheesecake'te, çok hoş bir kokusu oldu. Üzerine genellikle hazır meyveli sos yapardım ama bu sefer kendim yaptım. Bu yazıyı yazarken de tadına bakıyorum, gerçekten güzel olmuş. (Biyo'cum senin için bu tarif..)

Malzemeler:
2 paket krem peynir
1 kutu krema
2 yumurta
1 bardaktan biraz fazla şeker
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı nişasta
1 portakal kabuğu rendesi
Tabanı için:
1 paket yulaflı bisküvi
2 çorba kaşığı yumuşak tereyağı
Sosu için:
Bir küçük kase ahududu
4 kaşık tozşeker
4 kaşık su
1 tatlı kaşığı nişasta

Önce tabanını hazırladım, bisküvileri ve tereyağı rondoda öğüttüm, 18 cm'lik kelepçeli kalıbıma yayıp buzdolabına koydum. (Bu ölçüler sanırım 20 cm'lik kalıba uygun, benim kalıbıma fazla geldi, 5 tane de küçük kekim oldu) Kek kısmı için önce şekerle yumurtaları çırptım, sonra sırasıyla kremayı, peyniri, nişastayı, vanilyayı ve portakal kabuğunu ekleyip bisküvi tabanına döktüm. 180 derecede 1 saat pişirdim. Sosunu hazırlamak için küçük bir tencereye ahududuları, şekeri ve suyun 3 kaşığını koyup pişirdim. Kalan suda nişastayı eritip sosa ilave edip biraz koyulaşmasını sağladım. Güzel kıvamlı bir sos oldu. Cheesecake'imizi en az bir gece buzdolabında dinlendirip öyle yiyoruz. Afiyet olsun..

Hello Kitty Pasta



Bu pastayı komşumun küçük kızı Sude için yaptım. 26 Şubat doğumgünüydü. Gösterdiğim pasta resimlerinden en çok Hanimiş Işıl'ın Hello Kitty'li pastasını beğendi. Ben de o pastadan esinlenerek Sude'nin pastasını yapmaya çalıştım. Teşekkürler Işıl..Pandispanyası her zamanki yaptığımdan. Hamuru hazırlarken 1 portakal suyu ekliyorum böylece pandispanya katlarını ayrıca ıslatmama gerek kalmıyor. Kakaolu üç katlı pandispanyanın arasına vanilyalı krema sürdüm. Muz dilimleri koydum her kata. Şeker hamuruyla kaplayıp süsledim. Bu arada sevgili Hülya'ya buradan teşekkür etmek istiyorum. Şeker hamurunu renklendirirken gıda boyasını onun söylediği gibi bir iki damla gliserin içinde eritip koydum. Sonuç gerçekten harika oldu. Renkler daha güzel karıştı hamura. Hülya'cım iyi ki varsın..

OĞLUM


Bugün benim oğlumun doğum günü. 1991 yılının 21 Şubatında dünyaya geldi. Kocaman bir adam görüntüsünde olsa da o benim bebeğim hala. Sanırım hep öyle kalacak gözümde. Evdeki kedi dili bisküvileriyle kolay bir pasta hazırladık beraber. İçi frambuazlı olsun, üzerine meyve sosu dökelim şeklinde fikirler verdi bana. Üç kişilik ailemiz için küçük bir pasta yaptık beraberce. Fotoğraf kötü biliyorum ama ne yaptıysak güzel bir resmini çekemedik pastanın. Sanırım gün ışığında daha iyi çıkardı.

Malzemelerimiz:
1 paket kedi dili bisküvi (Elledi marka kullandım ilk kez)
4 bardak süt
1 bardak toz şeker
1 kaşık un
2 kaşık mısır nişastası
1/2 kutu krema
1 paket vanilya
1 paket meyveli sos
1 muz ve 1 kase donmuş frambuaz

Yapılışı: 3 bardak süt ile un, nişasta ve şekeri pişirip soğuttum. Üzerine yarım kutu krema ve vanilya ekleyip mikserle 5 dakika kadar çırptım. Kedi dillerini en küçük boy kelepçeli kalıbın boyuna göre ayarlayıp kestim. 1 bardak sütün içine birkaç kaşık şeker ekleyip bisküvilerin alt tarafını hafifçe ıslattıp kalıba dik olarak dizdim. Kestiğim bisküvilerin yarısını yine sütle ıslatıp kalıbın dibine döşedim. Üzerine kremanın yarısını döküp doğramnış muz ve frambuazları koydum. Diğer bisküvileri de dizip, kalan kremayı da onların üzerine döktüm. Meyveli sosu jöle gibi olsun diye pakette yazan tariften daha az suyla hazırladım. Ilınınca kremanın üzerine döküp frambuazlarla süsledim. Tadını henüz bilmiyorum akşam yiyeceğiz artık. Ama görüntü çok güzeldi. Afiyet olsun.

OĞLUM NİCE YILLARA SENİ ÇOK SEVİYORUM

Tahinli Kurabiye


Sanırım kurabiyeler içinde en çok sevdiğim kurabiye bu. Hem kolay hem de çok lezzetli. İçine bazen ceviz, fındık bazen de damla çikolata koyuyorum. Her ikisi de yakışıyor bana göre.

Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı tahin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (Un miktarı tahinin kıvamına bağlı, tahin akıcıysa çok, biraz koyu kıvamdaysa az un alıyor)
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz, fındık ya da damla çikolata

Yapılışı: Sıvı yağı, pudra şekerini ve tahini bir kaba alıp karıştırıyoruz. Azar azar un ekliyoruz. Un ile beraber vanilya ve kabartma tozunu da koyuyoruz. En son ceviz (ya da ne tercih ediyorsak onu) koyup yuvarlak şekil veriyoruz. Ben bazen hamuru rulo yapıp baklava dilimi şeklinde de kesiyorum. 180 derece ısınmış fırında hafifçe pembeleşene kadar pişiriyoruz. Soğumadan tepsiden almıyoruz sıcakken dağılıyorlar. Sonra üzerine pudra şekeri eliyoruz ve alınan kalorileri hiiç düşünmeden yiyoruz. Afiyet olsun.

Kalp ve Aşk


Tüm sevenlerin ve sevilenlerin günü kutlu olsun. Resim küçük kalp şeklinde yaptığım bir pastadan detay. Tamamını koymadım çünkü çok acele yaptım ve düzgün olmadı, resmi de beğenmedim. Pandispanyası Denizkızı Pastasının aynısı. Bu sefer hamura kakao eklemedim beyaz yaptım. Kreması için ise antepfıstıklı çikolata ve kremadan oluşan ganaj yaptım. Aralara böğürtlen serpiştirdim.

Küçük Deniz Kızı



Pastayı cumartesi günü güzel bir melek için yaptım. Yaren Melis'in doğumgünüydü. Daha önceden kendisine gösterilen pasta resimlerinden Sevgili Akşam Menüsü Nükhet'in Denizkızı Pastasını beğenmiş. Bana da zevkle yapmak düştü tabi ki. Pastanın pandispanyası beni çok mutlu etti. Harika kabardı, tadı da çok hafif oldu. (Kenarlarından traşladığım kadarıyla tadına baktım). İçinde ise Hülya'nın nefis vanilyalı kreması vardı. Sonradan aldığım duyumlara göre çok ama çok beğenilmiş. Pandispanyayı hazır aldığımı düşünmüşler. Pandispanyanın tarifini yazmak istiyorum unutmamak için.

Malzemeler:
5 yumurta
4 fincan şeker
2 fincan un (Türk kahvesi fincanı)
2 fincan mısır nişastası
1 fincan kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1/2 portakalın suyu

Yapılışı:
Yumurta aklarını derin bir kaseye aldım. Kar haline gelene kadar çırptım. Sonra yumurta sarıları ve şekeri çırptım. Şeker eriyince portakal suyunu koydum. Ayrı bir kabın içine un, nişasta, kakao, vanilya ve kabartma tozunu eledim. Sonra da hepsini hafifçe karıştırdım. Kalp şeklindeki kelepçeli kalıbımın tabanına yaplı kağıt kestim ve hamuru 200 derecede ısınmış fırınımda 45-50 dakika pişirdim. Soğuttuktan sonra streç filmle kapladım. Daha sonra üçe böldüm, şekerli sütle ıslattım, arasına krema sürüp, üzerine de çok ince bir kat krema sürdüm. Daha sonra şeker hamuruyla kapladım ve süsledim.