Muzlu Milföy Pastası



Bu güzel tatlının tarifini Lezzet Tabağı bloğundan aldım. Aslında uzun zamandır aklımdaydı hafta sonuna kısmet oldu. Milföyle tabi ki tatlılar yaptım daha önce ama bu şekilde yapmamıştım hiç. Tatlıda hamurlar kabartılmadan pişirildiği için çok güzel oluyor. Çıtır çıtır tavsiye ederim. Ben sadece malzeme miktarlarında minik oynamalar yaptım. Yok illa orijinal tarif istiyorsanız sizi buraya alalım.


Malzemeler:
9 adet milföy hamuru
3-4 tane muz
Üzerine pudra şekeri

Ara kreması için:
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bard. şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

Kreması : Süt, un, nişasta ve şekeri karıştırarak pişirdim. Ocaktan alıp ılınmaya bıraktım. Oda sıcaklığına geldiğinde bir paket vanilya ve krem şantiyi (toz olarak) ekleyip mikserle köpük köpük olana kadar çırptım.

Hazırlanışı: Milföy hamurlarını oda sıcaklığında hafifçe yumuşattım. Üç tanesini yanyana koyup dikdörtgen haline getirdim ve merdaneyle açtım. (dikdörtgen midi fırın tepsime göre şekil verdim siz fırın tepsinize göre yapabilirsiniz). Tepsiye yağlı kağıt kestim hamuru yerleştirdim. Üzerine tekrar yağlı kağıt kapattım milföyü koydum. Bu şekilde üç kat hamur hazırladım. Son hamurun üzerine de yağlı kağıt koydum ve üzerine alttki tepsiyle aynı ölçülerde başka bir tepsi yerleştirdim. Böylece milföyler kabarmadan çıtır çıtır kızarıyor. 200 dereceye ısıttığım fırında iyice kızarıncaya kadar pişirdim. Milföyleri soğuttum ilk tabakanın üzerine kremanın yarısını yaydım muz dilimleri serpiştirdim. İkinci katı da aynı şekilde hazırladım ve üçüncü milföy tabakasının üzerine sadece pudra şekeri eledim. Servis yaparken kare ya da uzun dilimleyebilirsiniz. Keskin bir bıçak kullanın lütfen.

Çörekotlu Kurabiye


GÜNAYDIIIIINNN.. Bugün hava çok güzel, nasıl özlemişim güneşi, ılık havaları.. Çok güzel tuzlu kurabiye tarifiyle geldim. Ağzınızda dağılıyor, çayın yanına çok yakışıyor. Tarifi Muhterem'den. Hafif tatlı-tuzlu ve nefis kokulu burabiyeler bunlar. Ayrıca çörekotu sağlığımız için çok yararlı vitaminler içeriyor. Muhterem'in tarifine sadece 1 tatlı kaşığı mahlep eklediğim kurabiyeleri şöyle yaptım:

Malzemeler:
1 paket yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı çörekotu
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (4,5-5 bardak)
1 yumurta akı hamura (sarısını üzerine sürdüm)

Yapılışı: Fırınımı 180 dereceye ayarladım. Bütün malzemeleri karıştırdım, unu azar azar ekleyerek yumuşak ve elime yapışmayan bir hamur hazırladım. 10 dakika dinlendirdikten sonra şekil verdim. Hamuru rulo yaptım, üzerine elimle bastırdım. Yumurta sürüp çatalla çizdim. Verev kesip tepsiye aldığım hamurlarımı altları ve üstleri hafif kızarana kadar pişirdim.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun

Yasaklamış olabilirler, ama bu bayramlarımızı kutlamamıza engel olamayacak. Sadece çocuk Bayramı değil bu bayram. ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI. O kadar basit değil.. Egemenlik Ulusta değildir diyenlere inat BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN..


Keşke bu söylediklerin doğru çıksaydı ATAM..

Portakal Soslu Cheesecake


Bu tatlıyı kış ve portakal bitmeden yapmanızı tavsiye ediyorum mutlaka. Harika oldu, daha iyisini bulana kadar cheesecake reçetem budur arkadaşlar.. Peynirin markasını özellikle yazdım. Kesinlikle reklam olsun diye yazmadım çünkü kullandığımız malzemeler markadan markaya değişiyor ve kıvamı, tadı, kokuyu etkiliyor. Çok çok memnun kaldım bu peynirden.

Bütün malzemeleri oda sıcaklığında kullanıyorum.

Malzemeler:
2 kutu Yörsan White krem peynir
1 kutu krema
1 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1/2 bardak toz şeker
1 paket vanilyalı puding tozu
İncecik rendelenmiş 1 portakalın kabuğu
Tabanı için:
1,5 paket yulaflı bisküvi
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı toz badem 
Sos:
1 su bardağı portakal suyu
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı nişasta

Yapılışı: Fırınımı 170 derecede ısıttım. Bisküvileri ve badem tozunu tereyağla robotta un haline getirdim. Yağlı kağıt kestiğim kelepçeli kalıbıma bastırarak yerleştirdim. Cheesecake kısmı için önce yumurta ve şekeri çırptım. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırdım, bisküvi tabanının üzerine döktükten sonra ısınmış fırınımda 45-50 dakika pişirdim. Fırından aldığımızda kenarları hafif pembeleşmiş olacak ve ortası sallanacak. Önce fırında oda sıcaklığına gelmesini bekledim ve sonra buzdolabına kaldırdım. Sos malzemelerini küçük bir sos tenceresinde karıştırarak pişirdim ve soğuyan tatlının üzerine döktüm.



Tahinli Çörek



Verdiğim uzun aradan sonra tekrar merhabalar. Tuzlu-hafif tatlı bir çörek tarifiyle geldim bugün. Aslında haşhaşlı olacaktı çünkü ben evde ezilmişi var sanıyordum. Hamuru yoğurdum, mayaladım. Bir de baktım ki haşhaş yokmuş evde. Afyon'lu olduğumuz için (aslında ilçesi olan Emirdağ) evden hiç eksik olmaz. Hatırlıyorum da ben çocukken tarlaları vardı Emirdağ'da. O zamanlar serbestti ekimi. O güzel çiçekler arasında dolaşıp, taze taze kapsüllerini koparıp içini açıp yerdik. Nasıl güzeldir tadı bilseniz.. Neyse geçmişe gittim ama geldim tekrar :) Haşhaşı annem kavurur ve minik bir makina var evde -minyatür kıyma makinası gibi- onunla çeker bir güzel. İnanın içiniz bayılır kokusundan her yere yayılır çünkü :))



Çok uzattım yazasım varmış bugün :) Çenem düştü.. Çekilmiş haşhaş olmayınca tahinli oldu benim çörekler.  Çelenk çörek şekli vermeye çalıştım ama tahinin rengi açık olduğu için çok belli olmadı.

Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 kase şekerle tatlandırılmış tahin
İri çekilmiş ceviz de kullanabilirsiniz

Yapılışı: Bütün malzemeyi yoğurdum ve kabarması için yarım saat kadar ılık bir ortamda beklettim. Yukarıda verdiğim linkteki gibi şekil verdim. 200 derecede ısınmış fırında hafifçe kızarıncaya kadar pişirdim.

Not: İnsan bir yazıda tam dokuz kez haşhaş yazar mı yaa? Azalttım biraz :)))))

Tiramisu



En sevdiğim tatlıların başında gelir cheesecake ve tiramisu.. Tabi bu bizim TÜRK usulü tiramisu. Biz TÜRKLER bu tatlıyı çiğ yumurta ve mascarpone peyniriyle yapmıyoruz bildiğiniz üzere. Çiğ yumurtalı olanı yiyemiyorum malesef, o yüzden bu tam da damak tadıma uygun. Kedidili bisküviyle yaptım yine. Kekle yapılandan daha çok seviyorum.

Malzemeler:

2 paket kedidili bisküvi
3 su bardağı süt
2 kahve fincanı şeker (TÜRK kahvesi)
2 kahve fincanı  un
1 paket labne peynir
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Bisküvileri ıslatmak için 
1 bardak sıcak su
1 çorba kaşığı granül kahve
1 çorba kaşığı şeker

Süslemek için kakao

Yapılışı: Un, şeker ve sütü karıştırdım, kaynayana kadar pişirdim. Kremayı ocaktan alınca peyniri, vanilyayı ve yumurta sarısını ekleyip çırptım. Ilınmaya bıraktım. Bisküvilerin bir tarafını kahveli suyla ıslatıp borcama dizdim. Kremanın yarısını üzerine döktüm. İkinci katı da aynen çıktıktan sonra :) tatlıyı dolaba kaldırdım. Bir kaç saat sonra da üzerine bolca kakao eledim.