Milföy Poğaça ve Cumhuriyet Yürüyüşü


Çok fazla tatlı tarifi paylaştığımın farkındayım. Bu bloğu ilk açtığımda amacım buydu zaten. Yapmayı ve yemeyi sevdiğim tatlı ağırlıklı tarifleri paylaşmak. Ama arada sırada minik ricalar alıyorum biraz da tuzlu tarifler istiyoruz, içimiz bayıldı diye :)) Sevgili Gülay'da gördüğümde önce adıyla sonra da malzeme ve yapılışıyla ilgimi çekmişti. Gerçekten nefis bir tadı var. Yalnız tavsiyem denerseniz eğer sıcakken yiyin ve ikram edin. Eğer kalır da soğursa onları ısıtın yemeden önce. Çünkü bu poğaçalar sıcak ve ılıkken nefis, soğuk halini beğenmedim ben.

Malzemeler:
1 paket yumuşak margarin (özellikle hamur işi için olanlar)
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
3,5 su bardağı silme un (standart su bardağı)

İçi: Ben rendelenmiş kaşar peyniri kullandım  ama beyaz peynir-maydanoz, soğanla kavrulmuş kıyma, haşlanmış patates ve hatta denemeyi düşündüğüm köz patlıcan-kaşar peyniri ikilisi olabilir tabi ki..

Üzerine: Yumurta sarısı ve susam+çörekotu

Yapılışı: Bütün malezemeleri yoğurdum. Yumuşak ve elimize yapışan bir hamur oluyor. (kesinlikle fazladan un eklemiyoruz) Bir buzdolabı poşetine koyup bir gece dolapta beklettim. Margarin donduğu için hamur da dolapta sertleşiyor. Pişireceğimiz zaman hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp iç koydum ve yuvarlak şekil verdim. Üzerine yumurta sarısı sürdüm ve susam serpiştirdim. 200 derecede ısıttığım fırında 30-35 dakika poğaçalar kızarıncaya kadar pişirdim. Gülay önceden hazırlanıp buzlukta bekletilebileceğini yazmış. Yapıp dondurucuda hazır bulundurmak acil durumlarda kurtarıcı olabilir.


Bir de biz ana-oğul ve arkadaşlarımızla dün Eskişehir'de Cumhuriyet Yürüyüşündeydik. Bize katılamasalar da evlerinin balkonlarından, camlardan bize el sallayan,öpücükler yollayan çok yaşlı teyzeler, amcalar gördüm. Duygulandım. Çok çok kalabalık ve güzeldi.. Olaysız, muhteşem bir gündü. Çağdaş, vatanını seven ve ATATÜRKÇÜ insanların coşkusuna ve sahip olduğu değerlere dokunulmadan kutlayacağımız nice nice CUMHURİYET BAYRAMLARI diliyorum..

 Oğluşum ve ben :)

Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!




Mutlu Bayramlar

Kurban ve Cumhuriyet Bayramımız şimdiden kutlu olsun. Ne güzel :) bayramın biri bitiyor biri başlıyor. Her günümüz bayram tadında geçsin..

Sevgiler..

Fıstık ezmeli Kurabiye



Fıstıkezmeli kurabiyelerim. Sanırım bir kaç ay önce yapmıştım bunları. Calve marka ezme kullandım ben, içinde taneleri vardı. Çok güzel olmuşlardı diye hatırlıyorum. Geçmiş zaman unutuldu tabi :))


Fazla birşey yazasım yok bugün. Buyrun tarife geçelim:

Malzemeler:
100 gram yumuşak tereyağı ya da margarin
1 su bardağı fıstık ezmesi
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yumurta
1,5 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
Yapılışı: Tereyağı, şeker ve yumurtayı çırptım. Fıstık ezmesini ekledim. Un ve diğer kuru malzemeleri bir kaba eledim. Unlu karışımı tereyağlı kaışıma ekledim ve yumuşak bir hamur haline getirdim. Küçük bir tabağa bir çorba kaşığı toz şeker ekledim. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopararak yuvarladım. Şekere batırdığım bir çatalla hamurların üzerine klasik fıstık ezmeli kurabiye şekli verdim. 175 derecede ısıttığım fırında 15 dakika pişirdim.



Limonlu Cheesecake



Merhaba..

Mis gibi limon kokulu, ferahlatıcı bir cheesecake tarifim var bugün. Bu cheesecake olayı biraz şans işi galiba. Kek pişerken fırının kapağını belki on kere açtım kapattım, su da koymadım fırının içine,  çatlamayınca çatlamıyormuş demek ki :)) 


Denemek isterseniz tarifi şu şekildedir:

Malzemeler: (Hepsi oda sıcaklığında olacak)
2 paket krem beyaz peynir
400 gram süzme yoğurt
Yarım paket krema
Yarım su bardağı toz şeker
2 yumurta
1 paket vanilyalı puding
1 limon kabuğu rendesi
Yarım limon suyu

Tabanı:
2 paket yulaflı bisküvi
2 çorba kaşığı soğuk tereyağ

Üzerine: 
Yarım paket krema
100 gram kuvertur çikolata (küçük parçalara kesilmiş)
(İsterseniz limonlu bir sos yapabilirsiniz)

Yapılışı: Fırınımızı 170 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakıyoruz. Önce tabanı yapıyoruz her zamanki gibi. Robotta bisküvi ve tereyağı un haline getirip tabanına pişirme kağıdı kestiğim 24 cm'lik kelepçeli kalıbıma bastırarak döşedim. Cheesecake'in krema kısmını hazırlayana kadar buzdolabına koydum. Yumurta ve şekeri bir çırpma kabına alıp mikserle karıştırdım. Sırasıyla peynirleri, yoğurdu, kremayı, limon suyu ve rendesini ekleyerek pürüzsüz bir krema haline gelene kadar çırptım. En son vanilyalı pudingi ekleyip bisküvi tabanının üzerine döktüm. Isınmış fırında 50-60 dakika kenarları sertleşip ortası hala yumuşak şekilde olana kadar pişirdim.Sosunu yapmak için kremayı kaynama noktasına gelene kadar erittim, küçük parçalara böldüğüm çikolatayı ekleyip koyu kıvamlı bir sos elde ettim ve peynirli kekimi süsledim. En az 12 saat buzdolabında bekletiyorum yemeden önce.