Portakal ve Çikolata Dolgulu Kurabiye


Dün akşam yaptığım tazecik, yumuşacık aynı zamanda ağızda dağılan kurabiyelerimi getirdim size. Bu aralar çok kurabiye tarifi paylaştım biliyorum ama seviyorum yapmayı da yemeyi de ve paylaşmayı tabi..

Malzemeler: 
1 paket eritilmiş margarin
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5-4 su bardağı un

İç Malzemesi:
3 tane portakal
1 su bardağı damla çikolata
1 çay bardağı şeker

Yapılışı: Önce iç malzemesini hazırladım. Portakalları soyup minik küpler halinde dğradım. 1 çay bardağı şekerle küçük bir tencerede portakallar saldığı suyu çekene kadar pişirdim. Soğuttuktan sonra damla çikolataları ekleyerek karıştırdım. Erittiğim margarini, sıvı yağı, yoğurdu ve şekeri bir kapta karıştırdım. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekledim. Hamura unu yavaş yavaş ekledim. Yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekiyor.  Streç filmin arasında yarım santim açtığım hamuru kalıpla kestim İçine bir tatlı kaşığı iç malzemesi koydum ve yine hamurla üzerini kapattım. Benim kestiğim çiçek kalıbım küçüktü o yüzden 2 tepsiden fazla kurabiyem oldu. 170 derece fırında hafifçe pembeleşene kadar pişirdim. Soğuttuktan sonra üzerine pudra şekeri eledim.

Havuçlu Kremalı Kek


Kekimin tarifi Melihacımdan. Yapmak isterseniz gözünüz kapalı deneyin derim bu keki. Nefis birşey. Canım, izninle tarifi senden kopyalıyorum, yazmaya üşendim :))
Yaptığım gün değil de bir gün sonra çok daha lezzetli olduğunu farkettim. Geçtiğimiz hafta iki kere yaptım, birini evde yemek için,  diğerini bir akrabamıza götürmek için. Tadına bakanlar bayıldılar.

Malzemeler :
4 yumurta
1 buçuk su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı ince rendelenmiş havuç
1 su bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığının ucuyla karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
2 buçuk su bardağı un ( bardak ölçüsüne göre değişebileceği için yarım bardak eksik veya fazla kullanılabilir)

Kreması için :
4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme olmayacak)
7 dolu yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket krem şanti

Hazırlanışı : Oda sıcaklığındaki yumurtalar şekerle birlikte krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağı da eklenip biraz daha çırpıldıktan sonra elenmiş un, kabartna tozu ve tarçın ilave edilip tekrar yavaşça çırpılır. En son cevizi ve rendelenmiş havucu da eklenir ve kaşıkla karıştırılıp yağlanmış tepsiye dökülür. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında ilk 20 dakika kapağını açmadan, içine batırdığımız kürdan temiz çıkana kadar pişirilir. (1 saatte pişti benim fırınımda) Pişen keki fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakılır ve kreması hazırlanır. Krem şanti hariç kreması için gerekli tüm malzeme tencereye alınır ve kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Ilınan muhallebiye (eğer buz gibi soğutursanız çok güzel köpük köpük bir kremanız oluyor) toz krem şanti eklenip çırpılır ve kekin üzerine her yerine eşit gelecek şekilde dökülür.
En son dilimlenir ve servis edilir.

Şeker hamurundan yaptığım minik havuçlarla süsledim her dilimi.

Üç Çikolatalı Kurabiye

Yine mi kurabiye? Eveeeettt :)) Taktım mı takarım :)

Bu kurabiyelerin aslı çift çikolatalı. Ama ben evde bulunan bitter, sütlü ve beyaz çikolatalı kullanarak trio yaptım :)) Ama nasıl güzeller, nasıl yumuşacıklar, ağzınızda eriyip gidiyor ve hepsini yemek istiyorsunuz. Ama yemeyin.. En azından hepsini :))

Malzemeler:
 240 gram karışık kuvertur çikolata
113 gram tereyağı
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
1,5 su bardağı un
Yarım su bardağı kakao
Yarım tatlı kaşığı karbonat
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 paket vanilya

Yapılışı: Fırını 150 dereceye ayarlayıp ısınmaya bıraktım. Çikolataların yarısını ve tereyağını benmaride erittim. Kalan çikolataları tavla zarı büyüklüğünde doğradım. Un, kakao, karbonat ve tuzu eleyip hepsini birbirine karıştırdım. Çırpma kabında yumurtaları, şekeri ve vanilyayı çırptım. Çikolatalı tereyağı ekledim. En son unlu karışımı ilave edip unlu karışım kaybolana kadar çırpma teliyle karıştırdım. Pişirme kağıdı serdiğim tepsiye birer tatlı kaşığı hamur koydum. Aralıklı koyuyoruz çünkü pişerken yayılıyorlar. Isınmış fırında 12-15 dakika arası pişirdim. Kurabiyeler fırından alınca çok yumuşak oluyor ama soğudukça çok hafif katılaşıyorlar.



Aşağıda gördüğünüz resimdeki de Sevgili Tuğçe'nin bloğundan kazandığım hediyem :) Bu tarak çok güzel tarıyor gerçekten. Hiç acıtmıyor. Kırık oluşturmuyormuş kullandıkça göreceğim onu da. Tekrar teşekkürler Tuğçe'cim..



Elmalı Bonbon Kurabiye


Tarifimiz Emine Beder'den.

Sanırım bir ay kadar oldu bunları yapalı. Ben bu kurabiyeleri çok seviyorum, yapımı biraz uğraştırıcı olsa da..


Malzemeler
 
Hamuru için;
1 paket (250 gr) margarin
2 y.k. yoğurt
2 yumurta
1/2 s.b. şeker
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
5 s.b. un
hindistan cevizi
İç malzemesi:
6 adet beyaz elma
1/2 s.b. toz şeker
2 s.b. iri çekilmiş fındık veya ceviz içi
1 t.k. tarçın
Şerbeti için:
2 s.b. su
2 s.b. şeker
1.t.k. limon suyu
hindistan cevizi

Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.  Tenceremize şeker ve suyu ekleyerek 5 dk kaynatıyoruz.  Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip ocaktan alıyoruz ve iyice soğumasını sağlıyoruz.
İyice yumuşamış margarinimize yoğurdumuzu,yumurtayı ve şekeri ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Daha sonra karışıma unumuzu (elenmiş), vanilya ve kabartma tozumuzu ekliyoruz.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz ve hamurumuzu 10-15 dk dinlendiriyoruz.
Hamurumuz dinlenirken elmalarımızı soyup rendeliyoruz.  Şekerimizi elmalara ekleyip tavada elmalar suyunu salıp çekinceye dek pişiriyoruz.  Elmalarımız piştikten sonra ocaktan alıp tarçın ve fındık/ceviz içini ekliyoruz.  Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz ve yuvarlıyoruz.  Tüm hamuru bitirene dek devam ediyoruz (bu şekilde hazırlarsak elmalı topların büyüklükler aynı olur)  Daha sonra hamur toplarımızdan birini alarak elimizde iyice yuvarlayıp ortasında bir yuva açıyoruz.  Açmış olduğumuz boşluğa elmalı harcımızdan bir tatlı kaşığı kadar koyuyor ve hamurun üst kısmını kapatıyoruz.  İçi elma ile dolu bu şekilde toplar elde ediyoruz.
Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğimiz kurabiyelerimizi 200 derecede üzerleri kızarıncaya dek pişiriyoruz. Kurabiyeleri fırından alır almaz şerbet tenceresine atıyoruz.  Arada bir çevirerek şerbeti çekmelerini sağlıyoruz (5-10 dk bırakıyoruz şerbette)  Şerbetten aldığımız kurabiyeleri hindistan cevizine bulayıp servis tabağına diziyoruz.


Bie gece dinlendikten sonra çok güzel oluyor kurabiyelerimiz..

Kavala Kurabiyesi


Haftaya bademli pastayla başladık bademli kurabiyeyle bitirelim bari. Daha önce Kavala Kurabiyesi denemelerim olmuştu. Bazılarını sevdim bazıları kötü oldu. Çöpe gitti falan.

Orijinaline ne koyuyorlar nasıl yapıyorlar bilmiyorum o kurabiyelerin yapıldığı fabrikada birkaç gün çalışmak isterdim :)) Ama haksızlık yapmayım kendime benim yaptıklarım da fena olmadılar.

İşte tarifimiz:
200 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
Yarım su bardağı badem unu
1 su bardağı tuzsuz badem
3 su bardağı un
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
Üzerine pudra şekeri

Yapılışı: Önce fırınımı 180 derecede ısıtıp bademleri küçük bir tepside hafifçe fırınladım. Yayvan bir tencereye unun bir bardağını ve badem ununu koyup orta ateşte çok hafif pembeleşene kadar kavurdum. Ilınmaya bıraktım. Tereyağı ve pudra şekerini elimle karıştırarak  krema haline getirdim. Yumurta sarısı, vanilya, kabartma tozu, kavrulmuş un-badem karışımını ilave ettim. Kalan iki bardak unu da azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurdum. Son aşamada kavrulmuş bademleri ekledim ve hamuru tezgahta merdaneyle açarak ay şeklindeki kalıbımla kestim. 175 derecede ısınmış olan fırında 15-20 dakika pişirdim. Kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekerine buladım.