ŞEHİTLERİMİZ

Onlar eş, kardeş, evlat, torun, yeğen, abi, amca, dayı ve bazıları baba.. Gencecik, fidan gibi. Geleceğe dair hayalleri olan, askerlik bitince yaşayacakları hayatı düşleyen, planlayan ama onları sırtından vuran hain, kalleş, sinsi bir düşmanın sayesinde (daha önceki Şehitlerimiz gibi ve korkarım bundan sonra haberlerini alacağımız diğer asker evlatlarımız gibi) dün HAYATLARI ELLERİNDEN ÇALINDI..

Al bayrağa sarılı naaşları sıra sıra dizilecek cenaze törenlerinde.. "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" diyenlere inat. YANYANA..

Aileleri, anne-babaları için daha büyük acı olabilir mi? Hepsine sabır diliyorum sonsuz sabır.. Bizler böyle yanarken onlar nasıl ateşlerde kimbilir?

Böğürtlenli Kafesli Tart


Yine mi böğürtlen dediniz? :) İsteyerek olmadı ki.. Dolapta elma var sanıp elmalı tart yapmaktı niyetim. Ama kala kala bir tanecik kalmış o da yetmez diyerek mecburen böğürtlenli yaptım. İyi ki de yapmışım çok güzel oldu.

Bir dahaki sefere elmalı olacaklar kısmetse..

Malzemeler: 
150 gram yumuşak margarin
Yarım su bardağı toz şeker
İki yumurta sarısı
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

İç malzemesi: Elmalı yapacaksanız 3-4 elmayı 1 çay bardağı şekerle pişirin, 1 çay bardağı ceviz ve 1 tatlı kaşığı tarçınla karıştırp kullanın.

Böğürtlenli yapacaksanız 1 bardak böğürtleni 1 çay bardağı şeker, 1 çorba kaşığı nişasta ve birkaç kaşık suyla pişirin.

Yapılışı: Öne fırınımı 150 dereceye ayarlarak ısıttım. Unu yoğurma kabına koydum, ortasını açtım. Margarini, şekeri, yumurta sarılarını, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek yoğurdum. Dinlenmeye bıraktım. Bu arada içini hazırladım. Hamuru bir büyük bir de küçük parçaya böldüm. Büyük parçayı merdaneyle açarak yağlayıp unladığım kalıba yaydım (30 santimlik kelepçeli kalıbımı kullandım). Soğumuş iç malzemesini yaydım. Kalan küçük hamuru merdaneyle incelttim ve bıçakla şeritler kestim. İç malzemesinin üzerine kafes şeklini alacak biçimde yerleştirdim. Isınmış fırında 20-25 dakika pişirdim.

Peynirli Pamuk Poğaça

Kermit'e benzemiş :))
Evet ablalarım, kardeşlerim :) söz verdiğim gibi tuzlu bir tarifimle karşınızdayım.. Bu Pamuk poğaça yıllar önce nasıl meşhurdu blog aleminde, yapmayan kalmamıştı sanırım. Ama yapılmayacak gibi değiller ki..  Gerçekten pamuk bunlar, mis gibi kokuyor, yumuşacık. Yani mutlaka yapın, hazır okullar açıldı. Koyun miniklerin beslenme çantasına, eşlerin yanına, ya da işe giderken yanınıza alın birkaç tane. Çünkü bir tane asla yetmiyor :)Yalnız fotoğrafların kusuruna bakmayın, gece yaptığım için çok iç açıcı değiller..
Bu vesileyle herkese güzel bir hafta sonu diliyorum.
Seviyorum sizi..

Böyle güzel kabarıyorlar  :))
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine)
1 paket instant maya
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Susam
İç malzemesi: 1 kase Ezine peyniri ve maydanoz

Yapılışı: Tüm sıvıları ve mayayı karıştırdım. Aldığı kadar unla yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurdum. Hamur yoğurduğum kaptan daha büyük bir plastik leğenin yarısına kadar sıcak su doldurdum. (Püf noktası 1) Hamur kabımın kapağını kapatıp sıcak suyun içine koydum. (daha hızlı mayalansın diye çünkü evimiz çok soğuktu) Bu yöntemi tavsiye ederim gerçekten işe yarıyor. Hamurum öyle güzel kabardı ki.. Sonra iç malzemesini hazırladım. Mayalanan hamurumdan mandalina kadar parçalar alıp biraz açıp 1 tatlı kaşığı peynirli içten koydum. Hafifçe bastırıp pişirme kağıdı yaydığım tepsiye dizdim. 200 derecede ısıttığım fırında poğaçalarım nar gibi kızarana kadar pişirdim. Pişen poğaçaları büyük kapaklı bir kabın içine koydum (Püf noktası 2). Böylece daha yumuşak poğaçalarınız oluyor. Yerken ağzınızda eriyip gidiyorlar resmen..

Bademli Nutellalı Kurabiye


Sevgili Melihacımdan yemiş olduğum fırça :) üzerine daha sık tarifler vermeye karar verdim. Aslında çok haklıydı, bloğunu çok seyrek güncellersen hem soğuyorsun hem de aynı tarif aynı resim ziyaret edenler sıkılıyor. Melihacım, bundan sonra çalışkan bir blogger olucam söz sana :) Hatta bu aralar tuzlu denemeleri yapmak istiyorum kısmet artık..


Neyse biz asıl konumuza dönelim..

Sıradaki tarifimiz önce Leyla'da sonra da Zeliha'cımda görüp yapmaya karar verdiğim kurabiyeler. Bademi ve çikolatayı çok sevdiğim için gözümden kaçmadı tabi bu güzeller. Bu resimdekiler üçüncü denememden. Diğer ikisi çay tabağından hallice olup bir güzel yayılmışlardı. Ama tadı çok güzel, kurabiye sevmeyen oğlum bile bayıldığına göre bence harika :)


Leyla Bizim Pastaneden almış tarifi, benim yaptıklarım ikisinin karışımı oldu sanki. Tabi ki herkes istediği şekilde yorumlayabilir aşağıda benim yorumumu okuyacaksınız :)

Malzemeler:
225 gram tereyağı
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Birazcık incecik rendelenmiş portakal kabuğu
3/4 bardak şeker
3 bardağa yakın un
1 bardak robotta çekilmiş badem
Üzerine Nutella

Yapılışı: Önce fırınımı 175 dereceye ayarlayıp ısınmaya bıraktım. Yumuşak tereyağı ve şekeri çırpma teliyle çırptım. Yumurta sarısı, vanilya ve portakal kabuğunu ekleyip karıştırdım. Bademi ekleyip yoğurmaya başladım.  Kabartma tozu karıştırdığım unu azar azar ekleyerek hamurumu yoğurdum. Yuvarlak şekiller verip ortasını parmağımla çukurlaştırdım. 175 derecede ısıttığım fırında hafif pembeleşene kadar pişirdim. Soğuttuktan sonra ortalarına birer çay kaşığı nutella koyarak süsledim.

Bu da Bir Misket Limonunun Önlüğü de Limonlu Olmalı adlı çalışmamızdan bir örnek :)) Canım arkadaşımın hediyesi. Önlük kullanmayı sevmezdim eskiden. Demek ki doğru önlüğe rastlamamışm. Şimdi severek kullanıyorum..
Eğer okuyorsan buradan da teşekkürler can arkadaşım.

Böğürtlen Soslu Tavukgöğsü


Merhabalar.. Sonbahara yakışır güzel bir sütlü tatlıyla karşınızdayım bugün :) Ben fazla sütlü tatlı bilmem, bildiklerim sütlaç, tavukgöğsü (yalancısı tabi) puding falandır. Bu tatlının tarifini ablamın görümcesinden almıştım. O zamanlar çilek zamanıydı ve üzeri kıpkırmızı çilek sosuyla çok hoşuma gitmişti. Sonra defalarca yaptım, şimdi de mevsime uygun olan böğürtlenlisini denedim. Sanırım vişneli, şeftalili falan da güzel olur. Denemek lazım..
Çok hoşumuza gitti ev halkı ve komşularla beraber :)
Tatlı orijinalinde daha katı pişirilip köşeli bir kalıba mesela borcam tepsiye dökülüyor ve kesip servis yapılıyor. Ben kupta yaptım bu sefer.

Malzemeler:
3/4 su bardağı un
Yarım paket margarin
5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
 1 paket vanilya

Böğürtlen Sosu:
1 su bardağı böğürtlen
1 çay bardağı şeker
1 çorba kaşığı nişasta

Yaplışı: Margarini erittim ve unu koyarak pembeleşene kadar kavurdum. Soğuk sütü yavaş yavaş ekledim pütür kalmamasına dikkat ederek karıştırarak kaynattım. Kaynayınca şekerini ekledim ve ocağı kısıp 5-10 dakika pişirdim. Tatlı sıcakken robota alıp vanilyayı ekleyerek 20 dakika yüksek devirde köpük köpük olana kadar çırptım. Kuplara paylaştırdım. Böğürtlen sos için malzemeleri rondoda püre haline getirdim ve küçük sos tenceresinde kaynayana kadar karıştırdım. 5 dakika kaynatıp tatlıların üzerine paylaştırdım. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırdım.
Afiyet olsun..