Kaymaklı Poğaça


Günaydın beni okuyabilen herkese ve kocaman sevgiler. Günlerdir yasaklardan dolayı içimde oluşan isteksizliği yeni post girerek gidermek istedim. Aslında bende sorun yoktu evde de işyerinde de rahatlıkla girebiliyorum bloglara. Ama eski keyifli paylaşımları da çok özlüyorum. Sanki terkedilmiş gibi buralar, insanlar isteksiz ve mutsuz.
Yasaklar ve engellemeler karşısında malesef yapabileceğimiz birşey yok ve şimdi bunu yasaklayan zihniyet önümüzdeki yıllarda neleri yasaklayacak, nelerden mahrum bırakacak bizi bilmiyoruz. İnşallah ilerde bu günlerimizi aramayız... Çok karamsar ve umutsuzum ama ülkemde yaşanan onca saçmalığı, haksızlığı ve keyfi uygulamaları gördükçe isyan ediyorum.

Bu kadar karamsarlık yeter deyip tarife geçelim mi? Her hafta pazar günleri yakın bir köyden sütçümüz geliyor. Taze taze yoğurt mayalıyor annem ve kalanıyla haftalık süt ihtiyacımızı karşılıyoruz. Çoğu zaman sütün üzerindeki kaymak evde yenmiyor ve kalıyor bazen ziyan oluyor. Bu birikmiş kaymaklardan bir kase kadar ayırmıştım (şu anda dondurucuda bir kase daha var). Sütümüz çok güzel olduğu için bayağı bir miktar kaymak oluşuyor ve ben bu poğaçaya koydum inanılmaz güzel oldular. Ağızda dağılan, çıtır çıtır poğaçaları çok severim. Bunlar da tam öyleler.

Malesef internette böyle süt kaymağı ile yapılmış fazla tarife ulaşamadım. Bildiğiniz böyle reçeteler varsa paylaşır mısınız benimle?

Malzemeler:
Bir kase süt kaymağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
100 gram yumuşak tereyağı ya da margarin
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç Malzemesi: Beyaz peynir ve kaşar peyniri karşımı kullandım

Üzerine: 1 yumurta sarısı
Galeta unu ve siyah haşhaş

Yapılışı: Kaymağı, yağları, yumurtayı ve yoğurdu çırpma teliyle çırptım. Kabartma tozunu ve tuzu koydum. Azar azar un ekleyerek normal kıvamda bir hamur haline getirdim. Hamuru 10-15 dakika dinlendirdim. Dinlenen hamurumdan yumurta kadar parçalar kopardım elimle yassılttım ve ortasına rendelediğim kaşar ve beyaz peynir karışımından birer tatlı kaşığı koyarak şekil verdim. Poğaçalarımın üzerine yumurta sarısı sürdüm. Sonra da bir kısmını haşhaşla bir kısmını da galeta unuyla süsledim. 180 derece ısıtılmış fırında hafifçe kızarana kadar pişirdim.

20 yorum:

Nehir Butik Pasta said...
March 11, 2011 at 1:15 AM

günaydın arkadaşım
malesef bu yasak çok can sıkıcı ama biz gene yazmaya,paylaşmaya devam etmeliyiz
poğaçalar nefis olmuş ellerine sağlık

kalpkurabiye said...
March 11, 2011 at 4:19 AM

ablacım bu sinir bozucu yasak olayını kafamıza takmadan bişiyler yapmaya çalışıyoruz:)
ne yapalım geçecek inşallah:)
poğaçaların çok lezzetli görünüyorlar ablacımm ellerin dert görmesin:)
sevgiler benden..

Unknown said...
March 11, 2011 at 8:37 AM

SICAK SICAK ÇOK SEVERİM POĞAÇA AYRICA SÜT KAYMAĞI NEFİS YAPMIŞTIR.DENEMEK LAZIM ELLERİNE SAĞLIK...

Unknown said...
March 11, 2011 at 9:15 AM

Canim benim, ellerine saglik... Ben de bayilirim süt kaymagina ama buraya geldigimden beri hic yemedim... Soruna gelince, maalesef burada iskembe bulma imkanimiz yok ama bazi türk bakkallarina siparis edilebiliniyormus... Ama ben hic almadim, Türkiye`ye geldigimizde geciriyoruz bu hevesimizi... Sevgilerimle, güzel bir hafta sonu diliyorum...

Unknown said...
March 11, 2011 at 10:00 AM

Canım ellerine sağlık poğaçalar süper
yasağa gelince inşallah en kısa zamanda hatalarını anlarlar öpüyorum.

Unknown said...
March 11, 2011 at 4:30 PM

BÖYLE ÇOK KAYMAKLI SÜT BULMAK NERDEYSE İMKANSIZ ARTIK AĞIZDA DAĞILAN POĞAÇALARI BENDE ÇOK SEVERİM SUNUMLARI ÇOK GÜZEL OLMUŞ POĞAÇALARIN ELLERİNE SAĞLIK..
SEVGİLERİMLE..

Unknown said...
March 11, 2011 at 4:45 PM

Aynen yazdığın gibi sanki terkedilmiş gibi buralar.Niye bu kadar uzadı bu yasak ? geçen defa kapandığında daha kısa sürmüştü sanki..
Her geçen gün dahAda çok üzülüyorum ve sinir oluyorum bu duruma..

Neyseee

En kaymaklısından alıyorum poğaçalarından.Nasıl severim bir bilsen..
Ellerine sağlık canım
Öpüyorum.

Osmanlı Oto Lastik said...
March 12, 2011 at 2:29 AM

Poğaçalar nefis görünüyor.Ellerine emeğine sağlık..

Unknown said...
March 14, 2011 at 2:07 AM

İzgün'cüm, haklısın canım. Teşekkürler..

Deniz'cim, inşallah biter bir an önce. Ama hala devam ediyor sanırım..
Teşekkürler canım..

Unknown said...
March 14, 2011 at 2:09 AM

Cafe Portakalcım, sıcakken de soğuduktan sonra da nefisler gerçekten. Tavsiye ederim canım..

Filiz'cim, doğal süt olmayınca kaymağı da olmuyordur tabi. İşkembeyi merak etmiştim gerçekten cevabın için teşekkürler canım.
Sevgiler..

Unknown said...
March 14, 2011 at 2:11 AM

Derya'cım umarım anlarlar sanmıyorum ama.. Teşekkürler canım..

Candan'cım, haklısın ama biz şanslıyız sanırım. Açık süt almayın içmeyin deseler de bunun tadı diğerlerinde yok ki.. Beğendiğine sevindim, teşekkürler canım..

Unknown said...
March 14, 2011 at 2:14 AM

Meliha'cım, bu sefer uzun sürecek galiba. Gerçenki daha kısaydı gerçekten.. Al tabi ki canım keşke ikram etme şansım olsa :))
Teşekkürler öpüyorum bende..

Elifcim, teşekkürler canım. Sevgiler..

Sütüme Sarelleme Karışma!!! said...
March 15, 2011 at 12:11 AM

ne güzel ifade etmişsiniz... evet çok ıssız, terkedilmiş buralar ama allahtan yasak bitti bir iki haftaya toparlanırız eski renkli günlere kavuşuruz! tarif bir harika bu arada, mis gibi kokmuştur hem, hem de eminim çok lezzetli olmuştur! ellerinize sağlık!

Unknown said...
March 15, 2011 at 1:12 AM

Sevgili Sütüme Sarelleme Karışma'cım :) bitmiş galiba saçma yasak, çok şükür..
Mis gibi kokuyor gerçekten, tadı da çok güzel tavsiye ederim.
Teşekkürler canım..

nurseninhobileri said...
March 15, 2011 at 5:36 AM

Ilk defa kaymaklisini duyuyorum,tadida mutlaka muhtesemdir. Ellerinize saglik.

Unknown said...
March 15, 2011 at 7:54 AM

Nursen'cim gerçekten muhteşem bir tat. Denemelisin canım, teşekkürler yorum için..

safiye önal said...
March 18, 2011 at 10:20 PM

merhaba ellerinize sağlık...
bende Eskişehirliyim diyarbakırdan sevgilerrr

Öcal-Mutfak-Esra said...
March 22, 2011 at 7:06 AM
This comment has been removed by the author.
Öcal-Mutfak-Esra said...
March 22, 2011 at 7:07 AM
This comment has been removed by the author.
Calibe'nin Mutfağı said...
April 14, 2011 at 8:56 AM

Merhaba Hülyacigim ziyaretin icin tesekkürler..Kaymakli Pogacalarin harika görünüyor, bende yapmak istiyorum ama bir kase kaymagin miktari nedir? Kac gram?
Burada her markette kaymak bulmak mümkün ,yemeklerde,tatlilarda,bazen pastalarda ve de soslarda cok kullaniliyor..Benim mutfagimdan hic eksik olmaz..
Sevgiler