Bademli Kurabiye ve Tchibo


Kızlar bu aralar Tchibo'da çok güzel ürünler var. Ben Espark'taki mağazasından aldım. Çok istediğim harf kalıpları çok uygun fiyataydı ve kurabiye kalıpları çok güzeldi. İnternette tükenmiş benim aldığım kalıplar ama belki mağazalarda hala vardır.


(Kalıpların resimleri siteden alıntıdır)

Kurabiye kalıplarımı denemek için sabırsızlanırken Sevgili Mutfak Camı Burcu'nun yaptığı kurabiyelerin tarifini aldım ve dün akşam Aşk-ı Memnu'nun özeti yayınlanırken yapıverdim. Çok az malzemeli, kolay ve kısa sürede yapılan ama muhteşem bir lezzet. Ağzınızda dağılıyor ve çıtır çıtır bademi hissediyorsunuz. Yarısını kalıplarla diğer yarısını da elimde ay şekli vererek yaptım.



Malzemeler:
100 gram çiğ badem (yaprak badem kullandım)
200 gram margarin ya da tereyağı
300 gram un
2 çorba kaşığı pudra şekeri (biraz da üzerine serpmek için pudra şekeri)

Yapılışı: Yumuşak margarin ve diğer malzemeleri yoğurdum. Önce sert ve kum gibi oluyor hamur ama yoğurdukça yumuşuyor. Biraz dinlendirdikten sonra şekil verdim. Kalıpla kestiğim kurabiyelere hafifçe yumurta akı sürüp file bademe batırdım, diğerlerine yalnızca ay şekli verdim. 170 derece fırında hafif pembe olacak şekilde pişirdim. Ilındıktan sonra pudra şekerine buladım.

Yabanmersinli ve Böğürtlenli Kek

Mutfak dolabında bekleyen yabanmersinlerim ve dondurucuda geçen yazdan kalan böğürtlenlerim bu kekte buluştular. Yakıştılar da bana göre. Bir de böğürtlenlerin tabana çökmemesini sağlayabilseydim tam süper olacaktı ama olsun. O kadar kusuru olsun di mi kekimin :))



Benim yabanmersinlerim Trabzon'dan geldiler ve kurutulmuşlardı. Bu haliyle kullanmak istemedim çünkü çok sert olacaklardı kekin içinde. Önce biraz şekerli suda kaynatarak yumuşattım ve süzdüm. Bu haliyle güzel oldular. Acaba sizin kurutulmuş yabanmersiniyle yapılan değişik tarifleriniz ya da önerileriniz var mı? Değerlendirmek istiyorum bu yararlı ve şifalı meyveyi.



Tarifim Portakallı Kekimle aynı. Kattığım meyveler ve limon kabuğu dışında bir değişiklik yapmadım. Bu tarifim çok bereketli oluyor. Bir baton kalıp ve en küçük kelepçeli kalıbıma tam geldi. Yaparsanız büyük bir kalıp kullanmanızı tavsiye ederim.

Bebek Kurabiyeleri



Ablamın torunu Bera'nın mevlüdü için yaptığım kurabiyelerinin tarifiyle başlayalım haftasonuna. Dünya tatlısı, minik karabiber tanesi Beroş'umuza hoşgeldin kurabiyeleri bunlar. Daha önce şeker hamurlu pasta denemelerim olmuştu ama ilk kez kurabiye yapma fırsatım oldu. Seviyorum şeker hamuruyla uğraşmayı. Elimdeki malzeme kısıtlı olduğu için ancak bu kadar süsleyebildim kurabiyeleri.




Kurabiye tarifini kaybetmemek için yazmam lazım çünkü ilk denemem olmasına rağmen hem lezzetli, hem şekli bozulmayan hem de şeker hamuru kaplanmaya uygun kurabiyeler oldu. Tarifi Gülay'ın blogundan aldım. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum.


Malzemeler:
250 gram tereyağı
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
4,5 su bardağı un
Şeker hamuru

Yapılışı: Yumuşak tereyağını ve diğer malzemeleri yoğurdum. Biraz dinlendirdikten sonra kalıplarımla kestim ve 180 derecede pembeleşene kadar pişirdim. Soğuduktan sonra süsledim ve paketledim.

Haşhaşlı Revani



Daha önce yapmış olduğum Portakallı Fındıklı Revani'den sonra bir de haşhaşlısını deneyim dedim. Tarif hemen hemen aynı, yalnızca unu çoğaltıp fındık yerine mavi haşhaş tohumu kullandım. Bence çok güzel oldu. Daha önce başkaları yapıp ta tadına baktığım haşhaşlı revanilerin sanki biraz hamur gibi bir kıvamı vardı. Sanırım içine konan süt yüzünden. İncelediğim tariflerin hepsinde süt vardı, buna bağladım ama nedeni farklı olabilir tabi. Yaptığım şekilde tarifi aşağıya yazıyorum ki kaybolmasın. Çünkü gerçekten çok beğendim. Fotoğraf konusunda çok eksiğim var farkındayım, tatlının renklerini ve görüntüsünü tam yansıtamadım. İçi tıpkı kivi görünümüdeydi.

Malzemeler:
3 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı mavi haşhaş
1/2 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi

Şerbeti için:

2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Ayrıca üzerine 1 su bardağı süt ve 1 paket krem şanti


Yapılışı:
Öncelikle şerbeti kaynatıp ılınmaya bıraktım. Tatlı malzemelerini, önce yumurta ve şeker, daha sonra sıvı malzemeler ve en son kuru malzemeler olmak üzere çırptım ve büyük dikdörtgen borcama döktüm. 180 derece ısınmış fırında, üstü nar gibi kızarıp, batırdığım kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirdim. Fırından çıkınca, 10-15 dk. ılınması için bekleyip, keki tepside dilimleyerek, üzerine ılınmış olan şerbeti kaşıkla azar azar yedirdim. İyice soğuduğunda ise krem şantisini hazırlayıp üzerine sürdüm.