MUTLU YILLAR


HERKESE MUTLU, SAĞLIKLI VE HUZUR DOLU BİR YIL DİLİYORUM.

Mermer Kek



Bu kekin tarifini Sevgili Esra'dan aldım. Tek kelimeyle mükemmel oldu. Nasıl desem böyle hazır keklerin kıvamında, içindeki fındığın, hindistan cevizinin ve çikolatanın uyumu harika. Benim kekim kalıba yapıştığı için şekli biraz bozuldu. Sonradan farkettim Esra pişirme kağıdı kaplamış kalıba. Ama hiçbir şey bu kekin güzelliğini bozamaz bana göre. Tarifi aynen uyguladım. Onun yaptığı şekliyle aşağıya kopyalıyorum bu yüzden. Teşekkürler Esra, umarım yine güzel tariflerinle bizlerle birlikte olursun.

Malzemeler:
200 gr. oda ısısında iyice yumuşayana kadar beklemiş tereyağı ya da margarin
2 su bardağı toz şeker (Ben 2,5 su bardağı pudra şekeri kullandım)
4 iri yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı saf vanilya ya da 1 paket şekerli vanilin
2,5 su bardağı un
1 paket hamur kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
Yarım kare paket sütlü çikolata-Benmari usulü eritilmiş
1/2 su bardağı hindistan cevizi rendesi
1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık

Yapılışı:
Fırınımızı 180 dereceye ısıtalım. Yumuşamış yağı, şekerle birlikte 4-5 dakika çırpalım. Karışım krema kıvamına gelmeli. İçine teker teker yumurtaları kıralım, her seferinde karışıma yedirelim. Sütü ekleyelim. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice çırpalım. Karışımın 1/3'ü kadarını başka bir kaba aktaralım. Kalan beyaz hamura hindistan cevizi ve fındığı ekleyip karıştıralım. Ayırdığımız az hamura kakao ve erimiş çikolatayı ekleyip çırpalım. Yağlayıp unladığımız kek kalıbımıza her iki hamurdan parça parça döküp bir çatal yardımı ile hamurları birbirine sadece 2-3 hamle yaparak karıştıralım. Isınmış fırınımızda ilk 20 dakika kapağını açmamak kaydıyla yaklaşık 1 saat pişirelim. Kekimizin dağılmaması için soğumadan kesmeyelim.

Çikolatalı Cupcake



Yumuşacık, bol çikolatalı, mis kokulu ve nefis mi nefis cupcake'lerimi Sevgili Özlem'in İlk Aşk Çikolatayla başlar adlı etkinliğine katılmak için hazırladım. İnternette bulduğum tariflerin bir karışımı diyebilirim. Aşağıdaki ölçülerle 20 tane cupcake'im oldu. Malzemesi az ama çok bereketli bir tarif. Kısa sürede pişmesiyle de çok pratik. Biz yemeye doyamadık (özellikle de oğlum).

Malzemeler: 2 yumurta
1 bardak toz şeker
1,5 bardak un
Yarım kutu krema (100 ml)
100 gram bitter çikolata
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
50 gram tereyağı
1/2 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı portakal suyu ve su karışımı
Süslemek için nutella ve antepfıstığı tozu

Yaplışı: Önce kremayı ısıtıp içine tereyağını ve çikolata parçalarını atıp erittim. Karışım bir kenarda ılınırken bir kabın içinde unu, vanilyayı, kabartma tozu ve karbonatı eledim. Yumurtaları şekerle köpürene kadar çırptım. İçine kremalı çikolata karışımını, portakal suyunu ve suyu ekledim. En son aşamada unu ekleyerek güzelce karıştırdım. Kağıt cupcake kalıplarımdan bir parmak eksik olacak şekilde doldurdum. 200 derecede ısıttığım fırında 20 dakika pişirdim. Soğuttuktan sonra nutella ve fıstık tozuyla süsledim.