Browni Cheesecake


Ne zamandır denemek istediğim bir tarifti Browni Cheesecake. Önce Tijen'in blogunda görüp ağzımın suyu aktı, sonra da Mis Gibi Zerrin'ciğim yaptı. Tabi bu kadar güzel görüntüler karşısında dayanabilmek için insanda çelik gibi bir irade olması gerek. Maalesef bu da bende olan son şey. Hele de tatlılar söz konusuysa. Tarifi Zerrin'den alıp hemen hemen aynısını uyguladım. Esmer şeker ve labne dışında. Esmer şekerim yoktu beyaz şeker kullandım. Labne peyniri ile daha önce yaptığım bir cheesecake denemesi pek hoşuma gitmemişti, bu yüzden Fidella kullandım. Ama yine de buraya yazmak istiyorum, çünkü tekrar yapacağımdan hiç şüphem yok.

Malzemeler:

115 gr bitter çikolata
85 gr tereyağı
2 yemek kaşığı krema
2/3 su bardağı şeker
2 yumurta
2/3 su bardağı elenmiş un
1/2 paket vanilya
1 tutam tuz.
200 gr. taze krema peyniri (Fidella kullandım)
1 yumurtanın sarısı
3-4 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:

1- Çikolata, tereyağı ve kremayı cam bir kabın içine koyup benmari eritin.
2- Toz şekeri çikolatalı karışıma koyup karıştırın.
3- Teker teker yumurtaları kırıp karıştırın.
4- Ayrı bir yerde unu, vanilyayı eleyip karıştırın ve içine tuz koyup karıştırın.
5- Çikolatalı karışıma toz malzemeleri ekleyin.
6- Yağlı kağıt serili orta boy fırın tepsisine karışımı dökün. (orta boy kelepçeli kalıbımı kullandım)
7- Üzeri için taze peyniri, yumurta sarısını ve toz şekeri pürüzsüz hale gelene kadar çırpın
8- Çikolatalı karışımın üstüne dökün. Bıçakla alttakini üstüne çıkartmak suretiyle desen yapın, 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.

Yalnız iki hata yaptım. Hata 1: Biraz fazla pişirmişim peynirli karışımın rengi koyu oldu. Hata 2: daha küçük bir kalıpta pişirsem iyi olacakmış, görüldüğü üzere biraz ince oldu. Ama tadına diyecek yok doğrusu.

Kalburabastı ve Örgülü Tatlı


Bu tatlının tarifini Tarif Defterinden almıştım. Çok basit ve fazla malzeme istemeyen bir tatlı. Yağı biraz fazla gibi görünse de yerken çok ağır bir tatlı olmadığını farkediyorsunuz. Birazını kalburabastı, birazını örgülü tatlı ve kalanını da oğlumun isteği üzerine içi boş hurma tatlısı şekli vererek yaptım.

Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı erimiş margarin
1 su bardağı su
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Şerbeti:
2,5 bardak şeker
2,5 bardak su
1 tatlı kaşığı kadar limon suyu
İç malzemesi: 1 bardak kıyılmış ceviz, 1 çay kaşığı tarçın ve 2 çorba kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı: Önce şerbeti kaynatıyoruz, şerbetimizin soğuması için serin bir yerde bekletiyoruz. Hamur için yağları ve suyu karıştırdım. Kabartma tozunu unla beraber koydum. Unu azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yaptım. Hamur dinlenirken iç malzemesini karıştırdım. Sonra şekil vererek 180 derece fırında rengi koyulaşıncaya kadar pişirdim. Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti döktüm. tatlımız piştikten bir gün sonra daha lezzetli oluyor.

Çok Özlüyoruz



1881-

Kedi Dili Tiramisu



Daha önce hazır pasta keki ile yaptığım tiramisu'yu bu sefer kedi dili ile denedim. Bence kedi dili ile yapılan daha hafif oluyor.

Malzemeler:
24 tane kedi dili bisküvi (Balocco Savoiardi kullandım)
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
3 tatlı kaşığı granül kahve
3 tatlı kaşığı toz şeker

Kreması:
1 paket (200 gr)labne peynir
Yarım litre süt
1 küçük kahve fincanı un
1,5 küçük kahve fincanı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Yapılışı: Krema için labne ve yumurta sarısı hariç diğer malzemeleri pişirdim. Kaynama kıvamına geldiğinde altını kapatıp labne, vanilya ve yumurta sarısını ekleyip mikserle çırptım. Ilınmaya bıraktım. Suyu, sütü, kahveyi ve şekeri karıştırdım. Bisküvileri bu sıvıya batırarak dikdörtgen borcama dizdim. Kremanın yarısını döktüm ve kalan bisküviyi dizip yine kremayla kapladım. Üzerine kakao eledim. Afiyet olsun..