Boşnak Tatlısı



Merhabalar,
Bu benim katıldığım ilk etkinlik. Sevgili Süheyla Diyalogyemekleri'nde Çok güzel bir konuya evsahipliği yapıyor. Ramazan Geldi Hoş Geldi adıyla. Sevgili Süheyla kolay gelsin sana ve katılan herkese. Ben bu etkinliğe çok sevdiğim ve genellikle Ramazan ayında yaptığım bir tatlıyla katılıyorum.

Tatlımız için malzemeler:
1 paket margarin
3 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz ve aldığı kadar un
İçi için: 1 çay bardağı kıyılmış ceviz ya da fındık
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 çay kaşığı tarçın
Şerbeti: 3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
çeyrek limonun suyu

Yapılışı ise: Önce şerbeti kaynatıyoruz, hafifçe koyulaşınca limon suyunu ekleyip 1 dakika kadar kaynatıp ılınmaya bırakıyoruz. Margarini eritiyoruz, ılınınca yumurta sarıları, tuz ve azar azar unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparıp avucumuzda açıyor ve iç malzememizden 1 tatlı kaşığı kadar koyup kapatıyoruz. Oval şekiller vererek tepsiye diziyoruz. Üzerine bir yumurtanın akını fırçayla sürüyor ve çatalla çizikler yapıyoruz. Pembeleşinceye kadar 180 derecede pişiriyoruz. Tatlıları fırından çıkarıp ılınmaya bırakıyoruz. Bu arada şerbetimiz de ılık hale gelmişti. Son aşama da ise ılık şerbeti üzerine döküp soğutuyoruz. Tatlımız yapıldıktan bir gün sonra daha da lezzetli oluyor. Hafif kavrulmuş un tadıyla gerçekten nefis bir tatlı. Servis yaparken üzerini fındık, fıstık, hindistan ceviziyle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun..

Şekerpare



Günaydın,
Herkesin sağlıklı, huzurlu ve bol bereketli bir Ramazan ayı geçirmesini diliyorum. Dün akşam bugün iftarda yiyelim diye tatlı yapmak istedim. Aklıma gelen ilk tatlı Portakalağacı'ndan sevgili Hatice'nin Şekerpare teyzesinin Şekerpare'si. Ne zaman yaptıysam tarifi istendi benden. O kadar çok beğenildi ki. Hatice'nin teyzesine teşekkürler. Asıl tariften farkı biraz küçük yapıyorum ben, neredeyse tek lokmalık yapıyorum ve fındığı bütün değil de kıyarak üzerini süslüyorum.

Şimdi malzemeler ve yapılışı:
1 paket yumuşak margarin (Hüner)
2 yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayıralım)
1 su bardağı pudra şekeri
4 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5-4 su bardağı un
Üzeri için kıyılmış fındık

Şerbeti:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
bir çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı: Önce şerbeti hazırlayıp ılınmaya bırakıyoruz. Hamur malzemelerini karıştırıp unu azar azar ekleyerek normal kıvamda bir hamur yapıyoruz. Ceviz kadar yuvarlayıp önce yumurta sarısına sonra da kıyılmış fındığa batırıp 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından aldığımız sıcak tatlılarımızın üzerine ılık şerbeti döküp üzerine başka bir tepsi kapatıyoruz. Soğuyunca da afiyetle yiyoruz.

Saray Helvası

Merhabalar

Saray Helvasını ilk Tarif Defteri'nde görüp yapmıştım. Maalesef Tarif Defteri kapandığı için kimin yazdığını unuttum. Bildimiz un helvasının farklı bir yorumu. Benim gibi tatlı severseniz tavsiye ederim. Malzemeleri yarıya bölüp yaptım ben, küçük borcama yetiyor.

Malzemeler:

5 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
250 gram tuzsuz tereyağı
1 paket vanilya
1 çağ bardağı ince kıyılmış ceviz ya da antepfıstığı

Yapılışı:

Unu çelik tencereye koyup hafifçe pembeleşene kadar karıştırarak kavurdum. Ateşten alıp arada karıştırarak elimin dayanacağı sıcaklığa gelene kadar soğumaya bıraktım. Sonra yağı ekleyip yoğurdum, ardından pudra şekeri, vanilya ve fıstığı ekledim. İyice birbirine yedirip borcama bastırarak ve üzerini düzelterek koydum. Aslında ılıkken kare ya da baklava dilimi şeklinde kesip dolaba konması gerekiyor ama ben unuttuğum için soğuyunca kestim gördüğünüz gibi dağıldı. Helvamız bu kadar basit ama çok lezzetli mis gibi kokuyor.
Afiyet olsun.